Pallvändare skonar Arlas ryggar
Säckarna med mjölkpulver i Division Ingredients, en division inom numera danskägda Arla Foods AB, mjölkpulverfabrik i småländska Vimmerby kan väga uppemot 20 kg styck. Staplade upp till 2,2 m höjd på en träpall väger den samlade säcklasten på pallen 1 ton, en lastvikt som normalt måste hanteras för hand, när Arlas personal måste skifta ut träpallen mot en hygienisk plastpall när lasten ska in i zoner som är mycket känsliga för bakterier och därför inte får exponeras för externa träpallar.Den högautomatiserade fabriken drivs dygnet runt och kan producera drygt 200 ton pulver per dag. Trots det krävs blott 8 personer per skift. Företaget tillverkar ett 50-tal torrmjölksprodukter och all produktion sker sortrent i tillverkningsbatcher. Helmjölk för export är en sådan kundorderproducerad artikel som tillverkas i exakt så stor kvantitet som ryms i en ISO-container, oftast 25 500 kg.Helmjölk i 25-kg-säckar mönsterläggs automatiskt av en palletiseringsrobot i 11 lav (skikt) om tre säckar per lav. 33 säckar ger totalt en lastvikt om 825 kg per pall. Lagerproducerad skummjölk däremot staplas bara 30 säckar per pall till 750 kg lastvikt. Därefter slås palllen in i en sammanhållande sträckfilm, utom när lasten går på slipsheet i container. Pallastade 25-kg papperssäckar på Europapall (1 200 x 800 mm) lagras i ett helautomatiskt kanallager med 7 926 pallplatser, installerat och driftsatt av danska Univeyor A/S. Mjölkpulverprodukter förpackas även i 1 000-kg-storsäckar av typ Big Bag, av dubbelväggigt kraftpapper och med innerskikt av tunn polyetenfilm.Förutom EUR-pallformat används ett mindre format, 1 150 x 800 mm, när varorna ska lastas i ISO-container, burna på s k slipshetts (draglastskivor), för maximalt utnyttjande av containerns lastvolym. eftersom det inte går att stuffa två EUR-pallar bredvid varandra tvärs containergolvet med 2,34 m innerbredd. För lastning av storsäckar används ett tredje pallformat, 1 200 x 1 000 mm, men vid export av storsäckar stuffade i container används ett fjärde pallformat, 1 120 x 1 120 mm, som också tillåter två pallar i bredd inne i containern.För att skona de anställdas ryggar, armar och axlar samt för spara tid sökte Arla Foods efter en lösning som skulle kunna eliminera problemet med den fysiskt mycket påfrestande och tidskrävande omlastningen av gods, enkannerligen tunga säckar, från träpall till plastpall. Lösningen fann man i Kungsbackaföretaget Albo System ABs pallvändare som kundanpassades med ett extra stort maxgap. Med hjälp av denna roteras hela pallasten i en 180 graders halvroll så att lastpallen av trä från sin bottenposition hamnar i toppläge, varpå den enkelt skiftas ut mot en lättrengörlig hygienpall av plast.Fördelen med Albo Systems pallvändare är att den också underlättar avlägsnandet av trasiga pulversäckar som ligger i botten av den mönsterlagda säckstuven, utan att man först måste lossa alla ovanpåliggande säckar för hand för att komma åt att byta ut de trasiga.Arla Foods mjölkpulverfabrik i Vimmerby invigdes 2005 för att ta hand om den överskottsmjölk som inte används som konsumtionsmjölk. Målet med processfabriken var att optimera mjölkpulverproduktionen inom koncernen med bättre och modernare teknik, och samtidigt minska miljöpåverkan genom kretsloppstänkande. Upp till 60 fjärrekipage med mjölk kan vägas in dagligen vid Vimmerbyfabriken.När allt fungerar som det ska, krävs ingen personal för inlagring. Allt man behöver tillse, är att det finns tompallar i pallmagasinet och sträckfilm i filmautomaten. Därefter tar kanallagrets två automatkranar över processen. Se även Logistik iDag Nr 1/08, sidorna 18 – 19, för en utförlig artikel om Arla Foods torrmjölksfabrik.