Sofie Persson, en inspiratör till motorbranschen
Transportföretagen har träffat Sofie Persson, som har utbildat sig och gjort karriär inom motorbranschen.
Det behövs fler tjejer och kvinnor till transportnäringens yrken – i dag är de bara cirka 20 procent. En jämnare könsfördelning kommer bidra till både dynamik och större mångfald. Transportföretagen har följt och samarbetat med Sofie sedan skolan.
Sofie kommer ursprungligen från Insjön i Dalarna. 2011 tog hon studenten från fordons- och transportprogrammet på Lugnetgymnasiet i Falun, med inriktningen fordonslackering. Valet av utbildning var lätt enligt Sofie.
”Jag fick komma på studiebesök till fordonsutbildningen i Falun när jag var 14 år och så bestämde jag mig.”
Elever som tar examen från fordons- och transportprogrammet har god möjlighet att få jobb direkt efter studenten eftersom behovet av personal till motorbranschen är stort. Sofie hade till och med jobbet klart redan innan studenten och fyra dagar efter skolan började hon på en billackeringsverkstad i Åkersberga, vilket också innebar att hon flyttade till Stockholm.
I dag jobbar Sofie som säljare och tekniker på AkzoNobel Car Refinishes i Region Sydsverige. Hon gillar att jobbet är socialt och varierande.
”Mitt jobb som säljare och tekniker är väldigt socialt och varierande. Jag får möta människor från olika länder och jag arbetar både administrativt och praktiskt. Mitt jobb handlar i hög grad om att brainstorma och komma på olika problemlösningar och strategier. Jag gillar också att jobbet ger mig möjlighet att utbilda och föreläsa inom billackering.”
Unga som jobbar inom motorbranschen har möjlighet att tävla i sitt yrke vid Yrkes SM. Den möjligheten såg Sofie. Att tävla och att engagera sig i yrkestävlingar bygger relationer, skapar nätverk och stärker kunskaperna samtidigt som tävlingarna i sig får en hel del uppmärksamhet i syfte att fler ungdomar ska våga välja yrkesinriktade utbildningar.
”Jag tävlade i Yrkes-SM 2012 och sedan har jag engagerat mig i tävlingarna efteråt genom att vara domare och huvuddomare. Jag var huvuddomare i Yrkes SM 2018 och domare/expert i Worldskills i Kazan 2019.”
I dag bor Sofie utanför Markaryd. Hon ägnar en stor del av sin fritid till familj, djur och odlingar. Just nu är hon dessutom mammaledig. Hennes framtidsdröm i karriären så småningom, är att fortsatt kunna utvecklas inom motorbranschen.
”Jag hoppas på att fortsätta utvecklas inom branschen, jag skulle vilja arbeta mer med projektledning och ledarskap.”
När Sofie gick fordons- och transportprogrammet var det bara tre tjejer i klassen. Men nu börjar faktiskt allt fler tjejer hitta till transportnäringen. Drygt 300 fler tjejer sökte fordons- och transportprogrammet läsåret 2020/2021. Det är glädjande men fortfarande har branschen en lång resa framför sig med att bearbeta attityder och med att bli bättre på att berätta om den hållbara omställning branschen befinner sig i. Något som innebär modernare arbetsplatser, större variation och datorisering.
”Jag kan absolut rekommendera andra tjejer att söka sig till branschen”, avslutar Sofie.
Transportföretagen har alldeles nyligen startat projektet Framfart – ett jämställdhetsprojekt med syfte att verka för att fler kvinnor söker transportnäringens yrken. Johanna Linder, Transportföretagen är projektledare för Framfart. Hon framhåller att företagens engagemang är avgörande för ett konstruktivt jämställdhetsarbete.
”Ska vi lyckas med Framfart, är samarbetet med våra medlemsföretag avgörande. Det kommer att ta tid att förändra bilden av transportnäringen och att få fler kvinnor in i en mansdominerad bransch kräver ett långsiktigt arbete. Men det är också jätteviktigt att vi har goda förebilder inom branschen så som Sofie. Vi sätter stort värde på hennes engagemang i branschen.”
Sofie har en egen Youtube-kanal. Kika in: https://www.youtube.com/watch?v=Jkfd5K6eYvk