23948sdkhjf

Lager och logistikanläggningar alltmer i trä

Byggtakten för lager- och logistikanläggningar ligger fortfarande på en hög nivå. Kraven hållbarhet gör att många nu väljer limträ som konstruktionsmaterial.

– Traditionellt sett har logistik- och lageranläggningar byggts med en stomme i stål eller betong. Nu ser vi att den trenden är på väg att brytas. Ett växande antal nya anläggningar visar att det går att bygga både hållbart och storskaligt i trä, inte bara på höjden utan även på längden och bredden, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

I Bålsta, väster om Stockholm pågår just nu byggnationen av en stor logistikanläggning i trä. Här har byggherren Logicenters valt bort den traditionella stålstommen till förmån för en stomme i trä i syfte att minimera byggnadens klimatavtryck. Martinsons Byggsystem AB levererar limträ och KL-trä till stommen och till de pelare som finns i hela hallen och sadelbalkar i takkonstruktionen. Den nya logistikanläggningen får en yta på närmare 21 000 kvadratmeter och beräknas stå helt klar vid årsskiftet 2023/2024.

– Det är roligt när byggherrar som Logicenters vill vara med och bryta ny mark genom att använda trä vid uppförandet av anläggningar i den här dimensionen. Utöver att det har stor positiv påverkan på klimatavtrycket, bidrar det till att sprida kunskap och inspirera fler att göra mer hållbara materialval, säger Mikael Lindberg, försäljningschef på Martinsons Byggsystem.

Nu ser vi att den trenden är på väg att brytas. Johan Fröbel

För att kunna möta en ökad tillväxt behöver Elgiganten ett nytt, fristående lager i Jönköping. Den bärande konstruktionen hos den totalt 86 000 kvadratmeter stora byggnaden består av limträ från Moelven. Totalt omfattar trästommen över 500 sadelbalkar som är 24 meter långa och nästan 2 meter höga. Byggnationen av det som kommer att bli Nordens största lager- och logistikanläggning i trä inleddes hösten 2022 med beräknad inflyttning våren 2024.

– Projektet har högt ställda hållbarhetskrav med målsättningen att miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent. Certifieringen ställer höga krav på hela produktionskedjan där limträstommen ger byggnaden ett betydligt lägre klimatavtryck än om man hade valt att använda fossilbaserade material, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda.

I Landskrona är byggföretaget Teamab i full gång med att färdigställa sitt nya huvudkontor med tillhörande verkstad och lager. Fastigheten blir drygt 20 meter bred och 73 meter lång och byggs med en limträstomme från Setra Trävaror AB. Hela stommen omfattar 110 kubikmeter limträ och har levererats till byggarbetsplatsen som ett färdigt paket tillsammans med beslag, skruvar och alla andra delar som krävs för ett snabbt och smidigt montage.

– Att stommen färdigställs hos limträtillverkaren för vidare transport till montageplatsen, effektiviserar arbetet på byggarbetsplatsen och minskar den totala miljöpåverkan i byggprocessen, säger Daniel Edman, Key Account Manager: Business Area, Buildings & Solutions på Setra Trävaror.

För att tillgodose efterfrågan på att bygga snabbt, hållbart och kostnadseffektivt erbjuder samtliga svenska limträtillverkare i dag färdigprojekterade standardhallar som enkelt kan anpassas till olika verksamheters behov, till exempel lager, industri, jordbruk, hästsport och andra idrottsaktiviteter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062