23948sdkhjf

”Skör svensk ekonomi bromsar in”

Nordeas chefsanalytiker på Nordea framtidsspanande under Motorbranschens Riksförbunds branschdag för tunga fordon.

Under Motorbranschens Riksförbunds branschdag för tunga fordon gav Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, en överblick av det makroekonomiska läget just nu.

– Det sker en avmattning i svensk ekonomi, den är långsam men pågående. Ränteuppgången är helt exceptionell och vi ser en anpassning till ett högre ränteläge.

Att Kina inte kommer vara en motor i världsekonomin de kommande åren står klart, menar Torbjörn Isaksson.

Det finns deflationsrisker i Kina och en tendens till att man vill bli av med billigare varor på den europeiska marknaden.

– Det finns deflationsrisker i Kina och en tendens till att man vill bli av med billigare varor på den europeiska marknaden, till exempel inhemska elbilar som just nu har svag efterfrågan i Kina. Det finns också politiska risker med landet.

Både världshandeln med varor faller kraftigt liksom att den globala efterfrågan på tjänster dämpas, det visar Nordeas statistik. Dock går USA bättre än väntat där räntorna är bundna på längre tid – upp till 30 år – till skillnad från i Europa, och Sverige.

– Där biter räntehöjningarna inte på samma sätt. Men vår ränta måste matchas mot USA, vilket inte är bra för Sverige.

På den europeiska kontinenten är Tyskland en viktig spelare, även om det finns frågetecken om energiförsörjningen vilket också färgar av sig på elektrifieringen av fordonsflottan.

Överlag har transportkostnaderna sjunkit kraftigt och varupriserna faller i USA men långt ifrån på samma vis i Sverige på grund av den kraftiga försvagningen av valutan.

– Mellanöstern är orolig, sticker oljepriserna iväg kommer det att påverka energipriserna negativt. I Europa har de priserna fallit som helhet och naturgaslagren är sprängfyllda.

Transportkostnaderna har sjunkit kraftigt, varupriserna faller i Danmark, USA, inte i Sverige pga försvagning av valutan. Torbjörn Isaksson menar också att antalet varsel har ökat i Sverige men inte dramatiskt än så länge.

Försämringen sker gradvis, hushållen är lite försiktigare med sin konsumtion. Den finansiella förmögenheten är fortfarande stark hos svenskarna, man har inte använt den än.

Att det höga ränteläget är här för att stanna står klart.

– Indikationerna för det är tydliga, menar Torbjörn Isaksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078