Ohlssons tar hem renhållningsuppdrag i 14 kommuner
1 januari 2024 trädde nya regler i kraft gällande insamling av hushållens förpackningsvfall. Nu har Sveriges kommuner fullt ansvar för insamlingen, och från januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara infört i alla kommuner. Syftet med de nya reglerna är att öka återvinningen av förpackningar. Merkostnaderna för insamlingen ska tillverkare av förpackningar ta genom att de ersätter kommunerna för det material som samlas in för återvinning. Debiteringen sker kvartalsvis.
Företaget Ohlssons, som sysslar med bland annat återvinningsuppdrag, kammade strax efter jul hem renhållningsuppdrag i 14 kommuner i Västra Götaland, Västmanland och Stockholms län. I fyra kommuner i Stockholms län – Sigtuna, Håbo, Knivsta och Upplands-Bro – expanderar Ohlssons uppdrag från att enbart omfatta insamlingen av hushållsavfall i fyrfackskärl från småhus till att inkludera insamlingen av förpackningsmaterial från flerbostadshus, verksamheter och återvinningsstationer.
I en rapport från Avfall Sverige som presenterades under hösten framgår det att 75 kommuner nu infört fastighetsnära insamling av förpackningar (FNI) för en- och tvåfamiljshus. Det är en ökning med 14 kommuner sedan 2018. Det vanligaste insamlingssystemet är fyrfackskärl, som används av 89 procent av dessa kommuner. En stor utbyggnad av separat insamling av matavfall har också skett. Till och med 2022 hade 267 kommuner infört det, i större eller mindre omfattning. Endast 23 kommuner återstår.