Boozt bygger ut – ska öka lagerkapaciteten med 50 procent
Det svenska e-handelsbolaget Boozt gör sig redo för en omsättning på 15 miljarder kronor. Det sker genom att dels utöka lagringsutrymmet och den automatiserade sorteringskapaciteten i det befintliga lagret i Ängelholm, dels genom en ny lageranläggning i närheten.
Den nya anläggningen kommer att bestå av 25 000 kvadratmeter med möjlighet att utökas över tid.
Den totala investeringen beräknas uppgå till en halv miljard kronor, vilket Boozt kommunicerade under förra veckan. Arbetet kommer pågå under två år med start 2025.
Satsningen innebär att Boozt dubblerar utrymmet för tillväxt. I dag tangerar Boozt en omsättning på 8 miljarder kronor under rullande tolv månader medan den befintliga lagerkapaciteten i dag kan hantera upp till 10-11 miljarder kronor i omsättning.
För att tillgodose eventuell ytterligare framtida expansion, har Boozt säkrat tillgång till en tomt i närheten med potential att etablera ytterligare 140 000 kvadratmeter vid behov, framgår i pressmeddelandet.
Under fredagen släppte bolaget även sin kvartalsrapport för januari till mars. Omsättningen steg 5,9 procent till 1,6 miljarder kronor jämfört med 1,5 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Rörelseresultatet uppgick till -3 miljoner kronor, vilket var sämre än motsvarande period i fjol då den uppgick till -2,5. Förväntat rörelseresultat var 12 miljoner kronor. Bruttomarginal landade på 38,8 procent, vilket var i nivå med kvartalet i fjol.
Prognosen för 2024 är oförändrad med en nettoomsättningstillväxt i intervallet 5–15 procent och en justerad rörelsemarginal i intervallet 5,2–6,0 procent. Även om marknadsförutsättningarna har varit fortsatt utmanande under början av året menar bolagets medgrundare och koncernchef, Hermann Haraldsson, att man lyckats förbättra omsättningen på alla Boozts stora marknader.
”Förbättringen uppnåddes trots begränsad tillgång till kampanjinköp, vilket hade stor positiv inverkan på första kvartalet föregående år. Även tidpunkten för när påsken inföll hade också negativ inverkan”, skriver Haraldsson.