23948sdkhjf

Terminaloperatör sökes till Göteborgs Hamn

Göteborgs Hamn har startat processen att upphandla en framtida operatör för driften av bilterminalen i Sveriges största bilhamn.

År 2026 löper avtalet med Logent Ports and Terminals ut, som har driftat Göteborgs Hamns bilterminal sedan 2011. Göteborgs Hamn meddelar att det är dags att upphandla kommande period.

I upphandlingsdokumenten, med sista ansökningsdatum 10 juni 2024, framgår det att kommande koncession har en avtalsperiod över minst sju år. Avtalets längd beror främst på investeringsviljan – ju större investeringar man är beredd att göra som operatör, desto längre avtal är hamnbolaget berett att skriva. 

Hamnbolaget bedömer att det beräknade värdet ligger på cirka 100 miljoner kronor per år.

– Vi ser ett stort intresse så här långt och hoppas förstås på att så många kompetenta operatörer som möjligt ger sig in i matchen. Det finns en stor marknadspotential. Idag har hamnen cirka 36% av den svenska fordonsmarknaden, och vi ser fram emot att arbeta för en fortsatt ökning av den siffran tillsammans med kommande koncessionstagare, säger Magnus Nordfeldt, Head of Business Area Cargo på Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs Hamn framhåller i pressmeddelandet att Logent Ports and Terminals drift av hamnen varit framgångsrik. Bara under 2023 ökade fordonsvolymerna i hamnen med 14%.

Om Göteborgs Hamns bilhamn

Hanterade fordon 2023: 267 000
Hanterade High & Heavy-enheter 2023: 5 000
Kajplatser, bilterminalen: 2
Bilterminalens yta: 240 000 kvadratmeter

Källa: Göteborgs Hamn

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109