23948sdkhjf

Flera brister i samband med lastning och lossning

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion av åkerier och transportbolag som visar på flera brister i samband lastning och lossning.

Förra året rapporterades det in 3 929 arbetsolyckor inom transport- och magasineringsbranschen enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 

Ett riskfyllt moment är lastning och lossning. 

Nu har myndigheten genomfört en inspektion av 400 åkerier och andra transportföretag som levererar gods till byggarbetsplatser. 

Under inspektionen, som pågick mellan september 2022 och slutet av 2023, fann Arbetsmiljöverket flera brister i samband med lastning och lossning och utfärdade totalt 700 krav på åtgärder.

− Det är viktigt att lastning, lossning och transporter på byggarbetsplatser kan utföras på ett säkert sätt så att det går att förebygga olyckor och ohälsa. Vid vår tillsyn har det framkommit att många arbetsgivare brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och att de saknar en tillräckligt god säkerhetskultur för att förebygga olycksrisker, säger Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, i ett pressmeddelande.

De vanligaste kraven på åtgärder handlade om otillräckliga undersökningar och riskbedömningar, otillräckliga rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete och otillräckliga åtgärder och handlingsplaner.

− Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön. Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet visar att arbetsgivarna inte har en tillräcklig struktur för att förebygga risker som kan leda till att arbetstagarna blir sjuka, skadas eller dör av arbetet, säger Denisa Samuelsson vidare.

Tidigare i år intervjuade Transportnet Ulric Långberg på Sveriges Åkeriföretag om arbetsolyckor. Läs intervjun här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109