23948sdkhjf

Transportstyrelsen: Lastbilsbranschen följer reglerna bra

Regelefterlevnaden är överlag hög och en majoritet av lastbilsförarna är nöjda med sina arbetsförhållanden. Det framkommer i Transportstyrelsens nya tillståndsmätning som kontrollerar godstransporter på väg.

Transportstyrelsen genomför regelbundna tillståndsmätningar inom yrkestrafiken för att se hur företagen på marknaden följer de regler som finns. I år har kontrollen genomförts för godstransporter på väg. 

Resultatet visar att regelefterlevnad inom branschen generellt sett är hög. Bland annat kan nämnas att en stor majoritet av förarna hade korrekta behörigheter, att samtliga företag hade nödvändiga tillstånd och att fordonsskatten var betald för i stort sett samtliga svenskregistrerade fordon.

Gemensamt för de mätningar som hittills har genomförts är att kör- och vilotider stuckit ut som ett område med förhållandevis låg efterlevnad av reglerna. I årets mätning klarade 80 procent av förarna denna del av kontrollen utan anmärkningar.

– Trots att det här är ett av områdena som har högst andel brister går det tydligt att se en positiv utveckling över tid. Jämfört med förra mätningen har regelefterlevnaden ökat med 7 procentenheter och jämfört med mätningen 2015 med hela 14 procentenheter, säger Samuel Höök, utredare vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det område med lägst regelefterlevnad är fordonens tekniska skick. I årets mätning bedömdes 70 procent av fordonen möta kraven.

Undersökningen om lastbilsförarnas sociala villkor visar att en majoritet trivs med sitt arbete och är nöjda med sina arbetsförhållanden. Vissa skillnader i sociala villkor märks beroende på i vilket land arbetsgivaren är etablerad i.

Förare med utländsk arbetsgivare övernattar oftare än svenska förare i lastbilen och har i genomsnitt lägre lön.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047