23948sdkhjf

Amerikanska hamnarbetare går med på avtal och avslutar strejken

En strejk som har hotat globala leveranskedjor har upphört efter att en preliminär överenskommelse nåtts.

Amerikanska hamnarbetare gick med på ett nytt kollektivavtal på torsdagen och avslutade därmed den strejk som började i tisdags.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Avtalet inkluderar en löneökning på 62 procent under sex år, säger en källa med kunskap om förhandlingarna till Reuters.

De senaste dagarna har strejken hotat att förlama sjöfarten till och från USA och potentiellt skapa luckor i den globala leveranskedjan.

Förhandlingarna har skett mellan hamnarbetarförbundet ILA och arbetsgivarna i organisationen USMX. Det är just lönepaketet som har varit den största stridspunkten i förhandlingarna.

Torsdagens avtal är ett provisoriskt avtal som sätter stopp för strejken med omedelbar verkan. Avtalet löper till den 15 januari 2025.

Under tiden kommer parterna att återvända till förhandlingsbordet för att reda ut de sista detaljerna i avtalet, skriver Reuters.

Minst 45 containerfartyg har hindrats från att lägga till på USA:s östkust och södra golfkusten under strejken.

Strejken började natten mot tisdag klockan 00:01 lokal tid - tisdag klockan 06:01 svensk tid. Det var ILA:s första strejk sedan 1977.

De ekonomiska förlusterna för de stängda hamnarna under strejken uppskattades till cirka fem miljarder dollar per dag (51 miljarder svenska kronor). Det visar beräkningar från JP Morgan enligt Reuters.

Mikkel Emil Jensen, som är senioranalytiker på Sydbank, bedömde på måndagen att strejken skulle få fraktpriserna att stiga.

Om det hade fortsatt hade det också kunnat påverka Europa.

– Det kan sprida sig som ringar i vattnet och pressa fraktsatserna uppåt. Det blir ganska betydande höjningar, särskilt om strejken pågår i flera dagar, sa Mikkel Emil Jensen till Ritzau på måndagen.

USA:s president, Joe Biden, har stått på hamnarbetarnas sida under förhandlingarna och har uppmanat arbetsgivarna att förbättra sitt erbjudande.

Han ser därför också fram emot torsdagens överenskommelse.

– Jag vill tacka både facket, företagen och hamnoperatörerna för att de agerat patriotiskt och öppnat våra hamnar igen och säkerställt att det finns tillgång till livsviktiga förnödenheter i samband med räddningsarbetet och återuppbyggnaden efter orkanen Helene, säger Biden i ett uttalande.

Helene har härjat i USA den senaste veckan. Över 200 personer har dött i stormen som också har orsakat omfattande materiella skador.

Hamnstrejk i USA rycker närmare - Maersk rusar på börsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065