23948sdkhjf

Volvo och Daimler tar fram gemensamt operativsystem

AB Volvo och Daimler Truck ska tillsammans ta fram ett nytt operativsystem för lastbilar. 

Volvokoncernen och Daimler Truck gör gemensam sak och bildar ett gemensamt bolag för att utveckla en ny fordonsplattform. 

Syftet med bolaget är att utveckla ett operativsystem för lastbilar och erbjuda tekniskt- och varumärkesobundna produkter till andra originaltillverkare av kommersiella fordon. Kunder ska till exempel kunna köpa och uppdatera digitala applikationer trådlöst över nätet.

– Undertecknandet av det här avtalet visar vårt gemensamma engagemang för att leda den digitala omvandlingen av vår bransch. Mjukvaran och hårdvaran från det här nya bolaget kommer att vara avgörande för att uppnå aldrig tidigare skådade nivåer när det kommer till säkerhet, komfort och effektivitet för våra kunder, säger Karin Rådström, vd för Daimler Truck.

Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, tillägger: 

– Vi ska tillsammans omvärdera mjukvaruarkitekturen och bana väg för en ny era av självoptimerande lastbilar. Vi tar bort komplexiteten för att möjliggöra nya nivåer av uppkoppling, säkerhet och effektivitet samt prestandaoptimering för våra kunder. Det är ett revolutionerande gensvar på utmaningarna i vår omvärld och vi är stolta över att kunna sätta branschstandarden.

Det nya företaget ska etablera en branschstandard och kommer att ha sitt huvudkontor i Göteborg.

Transaktionen för samriskbolaget förväntas slutföras under första halvåret 2025 under förutsättning att alla nödvändiga myndighetsgodkännanden erhålls.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079