23948sdkhjf

45 chaufförsjobb hotas när skogsåkerier avvecklar

45 lastbilsförare i Västerbotten riskerar förlora sina jobb i samband med att de båda skogsåkerierna Wikströms Åkeri i Bastuträsk och Bergströms Åkeri i Kalvträsk varslar alla sina anställda och underleverantörer om uppsägning.

De båda åkerierna har sammanlagt 22 lastbilsekipage och 45 anställda som utför rundvirkestransporter för skogskoncernen Holmen.
- Holmen har nyligen genomfört en upphandling av sina rundvirkestransporter som berör vår verksamhet, säger åkeriägare Staffan Bergström, Bergströms Åkeri, till Transport & Logistik iDag/Transportnet. Vi har valt att avveckla våra verksamheter och tacka nej till uppdraget eftersom prispressen i den här upphandlingen har varit för hård. Vi får ingen lönsamhet i att utföra transporter för de ersättningsnivåer Holmen kommit fram till.
De 45 medarbetare som berörs är anställda i de båda samarbetande åkerierna Wikströms Åkeri och Bergströms Åkeri. Dessutom handlar det om några mindre åkerier som man samarbetar med. Samarbetet bedrivs bland annat via BW Skogsbilarna AB.
- Lönsamheten i åkerinäringen är en viktig branschfråga för närvarande, säger Staffan Bergström. Lönsamheten i många åkerier är fruktansvärt dålig och många personer arbetar många timmar till väldigt låg ersättning.
Avvecklingen av de båda Västerbottensåkerierna innebär att en epok är på väg att gå i graven. Wikströms Åkeri startades 1964 och Bergströms Åkeri startades 1966. De båda åkerierna tillsammans med BW Skogsbilarna AB har varit kända för att under årens lopp på ett framgångsrikt sätt ständigt arbeta med effektivisering och optimering av rundvirkestransporter.
Nuvarande avtal mellan de berörda åkerierna och Holmen löpte ut den 28 februari. Uppsägningstiden löper ut den 31 augusti i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.398