23948sdkhjf

Transportbranschen gillar snabba och enkla TA-system

Snabbhet och enkelhet är nyckelorden när transportbranschen ger omdömen om transportadministrativa system – TA-system. Det framgår av den senaste TA Index-undersökningen som Transport & Logistik iDag har genomfört tillsammans med EDI-Soft – en av Nordens ledande leverantörer av transportadministrativa system.

Undersökningen har varit tillgänglig på Transportnet.se under årets två första månader. Närmare 300 respondenter har deltagit i undersökningen som sker på frivillig basis. Samtliga respondenter arbetar dagligen med transportadministration och är också med och tar beslut om sådana investeringar i de bolag de tillhör.
80 procent av respondenter arbetar i dag med transportadministrativa system från TA-leverantörer. 20 procent arbetar med egenutvecklade lösningar.
Närmare 60 procent av respondenterna i undersökningen uppger att de antingen kommer att investera i TA-system de kommande 12 månaderna eller att de ännu inte tagit beslut om en sådan investering. 42 procent av respondenterna kommer inte att investera i TA-system under de kommande 12 månaderna.
En majoritet av respondenterna – 53,3 procent – aviserar i dag sina mottagare med spårningsinformation. 40 procent av respondenterna svarar nej på frågan och 6,7 procent har svarat att de inte vet.
Av undersökningen framgår vidare att flertalet av respondenterna tycker att det är mycket viktigt eller viktig att ett TA-system är snabbt och lättarbetat, kan användas för statistik och uppföljning av transporter samt att det ska vara enkelt att lägga till nya transportörer eller transportlösningar.
- Inte minst ”proffsanvändare”, som till exempel 3PL-företag efterfrågar nya, smidigare lösningar där det är enkelt att lägga till nya kunder och transportörer, säger Mattias Gredenhag, vd på EDI-Soft Sverige.
33,3 procent av respondenterna arbetar i bolag med en omsättning på mer än 1 miljard kronor per år – lika många representerar bolag med en omsättning på 11 – 100 miljoner kronor per år. Resterande respondenter tillhör bolag med en årsomsättning på 101 miljoner kronor– 1 miljard kronor.
- Det är mycket glädjande att det finns en stor medvetenhet i transportbranschen om de fördelar det innebär att arbeta med TA-system i sin verksamhet, säger Anders Karlsson, chefredaktör för Transport & Logistik iDag/Transportnet.se.
Mattias Gredenhag framhåller att det också har blivit vanligare att företagen efterfrågar bättre möjligheter för att integrera TA-systemet med övriga system i verksamheten, som till exempel webbshoppar och lagersystem.
- Här är det viktigt med flera integrationsstrategier för att möta marknadens högt ställda krav på flexibilitet och prestanda, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095