23948sdkhjf

Transportsektorn tappar jobb

Minskad sysselsättning väntar i transportsektorn, det framgår av Manpowers senaste Arbetsmarknadsbarometer. I Skåne är läget ljusare än i Mälardalen och Västsverige.

Arbetsgivarna inom transport- och kommunikationsbranschen förväntar sig en nedgång i sysselsättningen under den kommande tremånadersperioden och sysselsättningstrenden har minskat med fem procentenheter jämfört med inledningen på året.

Bland övriga undersökta branscher rapporterar även gruvindustrin negativa siffror medan både finans-, fastighets- och konsultbranschen och energisektorn lämnat klart optimistiska prognoser. Bland regionerna förväntas ett rejält uppsving i Skåne medan en betydligt svagare efterfrågan på arbetskraft rapporteras från både Stockholm-Uppsalaregionen och Västsverige.

Sysselsättnings­trenden (se fotnot) för transport- och kommunikationsbranschen är -2 procent, vilket alltså är en minskning med fem procentenheter jämfört med föregående kvartal och med tre procentenheter jämfört med samma kvartal förra året. Sysselsättningstrenden för landet som helhet är +4 procent.

– Resultaten pekar på att sysselsättningen inom transport- och kommunikationssektorn påverkas negativt av de svenska företagens osäkerhet inför händelseutvecklingen på de stora exportmarknaderna främst i Europa, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Uppgång i Skåne men försiktigt i Stockholm-Uppsala och Västsverige
Bland regionerna är det Skåne som lämnat den mest optimistiska prognosen, följt av östra Götaland. Arbetsgivarna i Stockholms och Uppsala län och Västsverige är betydligt mer försiktiga och lämnar bara svagt positiva prognoser. Norra Sverige fortsätter att förvänta sig en klart positiv arbetsmarknad medan Mellansverige rapporterar en nolltillväxt inför den kommande tremånadersperioden.

Finans- och fastighetsbranschen starkast och hotell- och restaurangbranschen repar sig
Landets starkaste jobbplaner har arbetsgivarna inom finans-, fastighets- och konsultbranschen med sysselsättningstrenden +15 procent. Den näst starkaste branschprognosen kommer från energisektorn. Hotell- och restaurangbranschen ökar rejält efter en svacka i början av året, medan gruvindustrin har problem och tillsammans med transportsektorn lämnar man de enda negativa jobbprognoser inför årets andra kvartal.

Fortsatt osäkerhet globalt
Utmaningarna i den globala ekonomin och en allmän osäkerhet fortsätter att bidra till lägre sysselsättningsprognoser under det andra kvartalet. Sannolikt kommer arbetsgivarna invänta en mer stabil global ekonomi innan arbetsmarknaderna återhämtar sig.

Arbetsgivare i 32 av de 42 undersökta länderna förväntar sig en ökad sysselsättning under det kommande kvartalet. Vid förra mättillfället rapporterade 29 av 42 länder en ökning. Sysselsättningstrenden är starkare i 21 länder på kvartalsbasis medan den minskar i 15 av länderna. Starkaste prognoserna globalt kommer från Brasilien, Taiwan, Turkiet, Indien och Panama medan de svagaste kommer från Italien, Spanien, Grekland och Nederländerna. Italien och Spanien rapporterar sina svagaste prognoser någonsin.

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2013 förväntar sig åtta procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, två procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (89 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +6 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +4 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078