23948sdkhjf

Hastighetsgränserna består

Regeringen ändrar inte de nu gällande hastighets­gränserna. Kommunerna kan därför fortsätta använda hastighetsgränser i 10-steg mellan 30-100 kilometer i timmen.

Regeringen väljer att inte ändra på de nu gällande hastighets­gränserna. Det innebär att 50, 70 och 90 kilometer i timmen inte kommer att avvecklas, vilket föreslogs i den utvärderingsrapport som Trafikverket genomfört på uppdrag av regeringen. Kommunerna kan därför fortsätta använda hastighetsgränser i 10-steg mellan 30-100 kilometer i timmen. Regeringens ställningstagande innebär också att det inte blir något beslut om ny bashastighet till 40 km/tim inom tättbebyggt område.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att den nuvarande bashastigheten inom tättbebyggt område på 50 kilometer i timmen bör ändras till 40 kilometer i timmen. 50 kilometer i timmen som bashastighet stämmer inte längre med den inriktning som många kommuner har med lägre hastigheter i staden. En ny bashastighet till 40 kilometer i timmen skulle ge en ökad tydlighet i det förändringsarbetet. SKL:s budskap till kommunerna är dock att fortsätta se över sina hastighetsgränser och följa inriktningen i handboken ”Rätt fart i staden”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078