23948sdkhjf

Tunga bussar bäst

Under 2012 fick nästan hälften av alla fordon anmärkning vid kontrollbesiktningen. Bäst var de tunga bussarna, sämst lätta bussar enligt Bilprovningens statistik.
Bilprovningen underkände närmare 2 miljoner fordon vilket i det närmaste är hälften av alla fordon som kontrollbesiktigats. Vart tredje behövde dessutom återkomma för efterkontroll, främst till följd av anmärkningar mot bromssystemet.

Bland de tunga lastbilarna och släpen var det uppemot två av tre som underkändes. Högsta andel underkända totalt sett har tunga lastbilar med 65 procent. Gävleborgs län sticker ut med 72 procent underkända, vilket dessvärre är en försämring med tre procentenheter sedan 2011.

– Detta är en allvarlig utveckling, men den kan brytas, förutsatt att företagen själva vill. Vi ser att spännvidden är stor. De som sköter sin fordonspark har över 90 procent godkända medan andra inte ens når upp till 20 procent, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors .

Högst andel underkända med krav på efterkontroll hade lätta bussar med 49 procent. Detta är anmärkningsvärt eftersom fordonen fyller en sådan viktig funktion i samhället. Majoriteten används för handikapptransporter och skolskjutsar. Resultatet för de lätta bussarna är också anmärkningsvärt eftersom de ofta används i samhällstjänst. Bäst resultatutveckling hade de tunga bussarna. Personbilarna har också blivit bättre över tid.

Fotnot. Med 89 stationer och 650 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Bilprovningen är ackrediterad för att utföra besiktningar i hela Sverige och har stationer från Karuesuando till Skurup. Under 2012 genomförde företaget närmare 5,4 miljoner besiktningar och omsatte 1 550 miljoner kronor. Bilprovningen ägs av svenska staten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078