23948sdkhjf

Att slåss med blanka vapen

Med viss regelbundenhet upptäcker Konkurrensverket olaglig kartellsamverkan och andra former av samarbeten som begränsar konkurrensen. Detta förekommer inom en rad branscher och sektorer i samhället och näringslivet.
Företag begränsar konkurrensen om de kommer överens om vilka priser de ska ta av kunderna, delar upp marknader mellan sig – till exempel vid anbudsgivning – eller motverkar att nya företag kommer in på marknaden.
Konkurrensverket har nu tagit fram en checklista för att i ett tidigt skede underlätta för upphandlare att upptäcka anbudskarteller. Konkurrensverket uppmanar upphandlare som anar ”ugglor i mossen” i sin upphandling att ta denna misstanke på allvar. Ofta lämnar nämligen den som fuskar i upphandlingar spår efter sig. Spår som med lite kunskap kan vara enkla att upptäcka.
Checklistan innehåller tolv olika misstankar. Det handlar här om misstänkt höga priser, misstänkt olika priser, misstänkt stora prisskillnader, misstänkt lika priser (om flera företag lämnar identiska priser), misstänkt bojkott (om inga företag lämnar anbud kan det vara fråga om en samordnad bojkott för att påverka villkoren i upphandlingen), misstänkt få anbud (om oförklarligt få företag lämnar anbud kan det finnas en marknadsdelningskartell), misstänkt lika anbud, misstänkt mönster (om samma företag vinner upphandlingen varje gång ett kontrakt ska förnyas, kan företagen ha delat upp marknaden mellan sig), misstänkt
underleverantör (om ett företag som vunnit en upphandling ger uppdrag till andra som lämnat högre anbud i samma upphandling, kan det tyda på en anbudskartell), misstänkt slarviga anbud, misstänkta formuleringar (Om det finns konstigheter i de olika anbuden eller i de frågor som företagen ställer till upphandlaren, kan det tyda på att företagen har samordnat sig) och misstänkt gemensamt anbud (om ett gemensamt anbud lämnas av fler företag än vad som är nödvändigt uppdraget, kan det vara olagligt).

Det är bra att Konkurrensverket ger tips om kartellmisstanke genom en sådan här checklista. Det bidrar till att konkurrerande företag upphandlingar oavsett bransch får ökade möjlig heter att slåss med blanka vapen!

Anders Karlsson
Chefredaktör, Transport & Logistik iDag
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094