23948sdkhjf

Itella sparkar 350 medarbetare

Den finska post- och logistikkoncernen Itella tvingas till ytterligare besparingsåtgärder och meddelar nu att man säger upp över 350 anställda, varav 290 i Finland och ett 60-tal i Sverige, Danmark, Norge, Polen, Estland, Lettland och Litauen.
Uppsägning av medarbetare och outsourcing av informationshantering ska bidra till att Itella ska spara motsvarande cirka 880 miljoner kronor (100 miljoner euro) fram till slutet av nästa år. Itella kommer nu att inleda fackliga förhandlingar för att minska personalstyrkan med som mest 360 tjänster.

– Sparprogrammet beror på omvälvningar i bolagets affärsmiljö, säger Heikki Malinen, koncernchef i Itella-koncernen. Tidningsutdelningen och brevposten minskar i takt med att de digitala tjänsterna ökar i omfattning. Åtgärderna som nu vidtas är en fortsättning på det anpassningsprogram som började verkställas 2011.

Förändringarna inom Itella berör 1 500 anställda i Finland, Sverige och övriga länder där koncernen bedriver verksamhet. Totalt har koncernen 27 500 anställda.
Itella kommer även att outsourca informationshanteringsuppgifter till IBM. Det innebär att 123 anställda i Finland, Sverige, Norge, Polen och Baltikum övergår i IBM:s tjänst i juni i år.

Itella lägger också ut informationshanteringsuppgifter på IBM. Det innebär att 123 anställda i Finland, Sverige, Norge, Polen och de baltiska länderna övergår i IBM:s tjänst i juni. Itella är Finlands största företag sett till antalet anställda. I slutet av fjolåret hade Itella 17 800 anställda i Finland och 5 900 utomlands.

SourceURL:file://localhost/Users/cmyrsten/Downloads/NyhetertillCamilla130415.docx

Att Itella nu är störst beror på att den tidigare ettan Nokia skurit ner jobben drastiskt. Itella sade upp drygt 1 000 anställda i fjol, medan Nokia gjorde sig av med 5 200. Nokia hade 11 700 anställda i Finland i slutet av året.

Enligt Itellas nya ekonomiska mål kommer fokus i verksamheten att flyttas från tillväxt till bättre lönsamhet. Itella gick motsvarande cirka 275 miljoner kronor (31 miljoner euro) på plus före skatt i fjol, jämfört med förlusten på motsvarande cirka 141 miljoner kronor (16 miljoner euro året innan).

Itellas omsättning växte med ett par procent under fjolåret, till motsvarande cirka 17,2 miljarder kronor (1 947 miljoner euro).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078