23948sdkhjf

Fouriertransform får breddat investeringsmandat

I regeringens vårändringsbudget som presenteras i dag, den 15 april, meddelas ett breddat investeringsmandat för det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform med omfattande verksamhet inom fordonssektorn. Regeringen vill att fler företag ska ha tillgång till riskkapital för att kunna utveckla, växa och investera.
Vi gör detta för att skapa jobb och konkurrenskraft, säger näringsminister Annie Lööf. Fordonsindustrin är viktig för jobben i Sverige och bidrar med forskning och innovationer som stärker näringslivets konkurrenskraft. Genom breddning av investeringsmandatet till fler branscher undviker vi inlåsningseffekter och ökar dynamiken. Fler företag kan få del av pengarna.

Fordonsindustrin i Sverige har ett relativt starkt utgångsläge där varuexporten uppgår till 12 procent och 8 procent av industrins investeringar. 110 000 personer arbetar i fordonsindustrin. I Sverige finns två av världens ledande tillverkare av tunga lastbilar och bussar och för närvarande en personbilstillverkare samt flera leverantörer med internationellt konkurrenskraftiga produkter och tjänster.

Förändringen av investeringsmandatet innebär att Fouriertransform i högre grad än idag kan komplettera övrigt riskkapital och privata investeringar. Förutom att verka inom fordonsklustret kan Fouriertransform investera inom fler delar av tillverkningsindustrin. Fouriertransform investerar och finansierar bolag som bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet som ska leda till att nya produkter och tjänster når marknaden. Vid etableringen 2009 tillfördes tre miljarder i eget kapital, sedan dess har Fouriertransform beslutat att investera totalt 630 miljoner kronor i sammanlagt sexton bolag.

De statliga aktörerna med inriktning mot sådd, uppstarts- och expansionsfasen kommer i framtiden att vara Fouriertransform, Industrifonden, Inlandsinnovation och Almi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078