23948sdkhjf

Biltrafikens Arbetsgivare planerar lockout

Igår varslade Transportarbetareförbundet om stridsåtgärder mot medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Nu meddelar Biltrafikens Arbetsgivareförbund att man beslutat om lockout. För att undvika en upptrappning av konflikten omfattar lockouten enbart de som blir sysslolösa vid Transports varsel.
Varslet träder i kraft den 24 april och innebär i praktiken att Transport stoppar den viktiga fjärrtrafiken och distributionen i Sverige. Industrin och detaljhandeln, kommer att drabbas hårt. Konsekvenser av varslet väntas redan på fredag, när nästa veckas transporter planeras. Transportavtalet mellan BA och Transport omfattar sammanlagt 7 124 företag, 37 096 förare och 4 572 terminalarbetare.

– Transport har försatt oss i en situation där vi måste skydda våra medlemmar. För att undvika en upptrappning av konflikten omfattar lockouten bara de som blir sysslolösa om Transports stridsåtgärder träder i kraft, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och TransportGruppen.

Lockouten är bland annat avsedd att skydda företagen från lönekostnader för personal som inte har arbetsuppgifter när Transports varsel träder i kraft.

– Transport har varslat om mycket omfattande stridsåtgärder som kommer att drabba företag, deras medarbetare och konsumenter mycket hårt. Vi försöker nu diskutera hur vi kan begränsa skadeverkningarna så att inte ytterligare arbetstillfällen hotas inom våra och andras avtalsområden, säger Peter Jeppsson.

Biltrafikens Arbetsgivareförbund erbjöd Transport vid förhandlingarna ett avtal i linje med det märke som etablerats på arbetsmarknaden – ett avtal omfattande 38 månader med löneökningar motsvarande vad industrin och flera andra förbund valt att acceptera. Transport har ställt krav om ett ettårigt avtal med långt större löneökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094