23948sdkhjf

Ska göra biogasen attraktiv i norr

Ett nytt projekt sjösätts med syftet att se till att erfarenheter utbyts mellan norra Sverige och norra Finland när det gäller biogasfrågor. I området finns idag väldigt mycket rå biogas, som om den förädlades skulle motsvara flera miljoner liter diesel årligen.


– Vi skulle kunna producera fordonsgas motsvarande 5 miljoner liter diesel per år, säger Eva Larson, energisamordnare Domsjö Fabriker.

En av utmaningarna när det gäller biogasen i norra Sverige är att det saknas infrastruktur för förädling till fordonsgas och för tankställen. Finns inga mackar är det svårt att hitta motiv för att köpa gasbil. Och finns det inte några gasbilar är det svårt att motivera produktion av fordonsgas.

Green Highway arbetar redan idag med en grön transportkorridor från Atlanten till Östersjökusten.

– Biogas Botnia förlänger vårt arbete över Bottenhavet och vi kommer att få många bra kontakter på den finska sidan. Vi har olika kompetenser som kompletterar varandra bra. Ett helhetsgrepp i en större region stärker förutsättningarna för fordonsgasens utveckling, säger Johan Klockar Öhrnell, Sundsvalls kommun och projektledare Green Highway.

– Vi kommer att utöka nätverket mellan olika biogasaktörer, vilket kommer att leda till att vi får högre kompetens inom biogasområdet och en bättre lönsamhet i branschen. Helt enkelt fler kan göra mer, säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare för Biogas Norr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062