23948sdkhjf

”Transportköparnas krav leder inte till regelöverträdelser”

Näringslivets Transportråd ställer sig frågande till i vilken grad regelöverträdelser kan hänföras till krav från varuägaren. Ofta vill varuägaren få godset levererat vid en på förhand överenskommen tidpunkt och då finns inte något incitament för transportören att begå lagöverträdelser.
Det skriver Näringslivets Transportråd i sitt remissvar på Transportstyrelsens och Rikspolisstyrelsens rapport om regelefterlevnad inom yrkestrafiken på väg.
Näringslivets Transportråd välkomnar Transportstyrelsens och Rikspolisstyrelsens rapport om regelefterlevnad inom yrkestrafiken på väg. I sitt remissvar framhåller Näringslivets Transportråd att rapporten ger en bra beskrivning av hur det ser ut på våra vägar. Näringslivets Transportråd ser positivt på att rapporten konstaterar att regelefterlevnaden blivit bättre för godstransporter.
Näringslivets Transportråd är en sammanslutning för företag som är transportköpare. Hur företagen upphandlar transporter avstår Näringslivets Transportråd från att ha synpunkter på eftersom de bygger på affärsmässiga relationer mellan transportköpare och transportörer som hanteras direkt av organisationens medlemsföretag. Därför är Näringslivets Transportråds synpunkter på rapporten från Transportstyrelsen och Rikspolisstyrelsen på ett mer övergripande plan.
Även om regelefterlevnaden generellt är god finns exempel på transporter som utförs i strid mot gällande regler och som allmänt kan sägas bryta mot vedertagna etiska och moraliska principer för hur näringsverksamhet bör bedrivas. Det är enligt Näringslivets Transportråd dock viktigt att skilja mellan konkurrens och oskäliga villkor på transportmarknaden. Näringslivets Transportråd framhåller att det hör till förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet att det råder hård konkurrens på en rad områden inom näringslivet. Det är enligt Näringslivets Transportråd fullt legitimt att transportköpare i sina upphandlingar av transporter arbetar för att finna effektiviseringar i flöden, effektivisera ruttplaneringen för minskad miljöpåverkan till exempel för att minska bränsleförbrukningen.
Transportköpande företag ställer som regel krav i sina transportupphandlingar på att olika uppförandekoder för mänskliga rättigheter och etiska affärer ska följas. Ytterst är relationen mellan transportköpare och transportör en förtroendefråga. En transportköpare måste kunna lita på att en transport utförs på ett korrekt sätt. Näringslivets Transportråd ställer sig frågande till i vilken grad regelöverträdelser kan hänföras till krav från varuägaren. Ofta vill varuägaren få godset levererat vid en på förhand överenskommen tidpunkt och då finns inte något incitament för transportören att överskrida hastighetsbestämmelser.
Även om det i begränsad omfattning finns missförhållanden bör detta inte tas till intäkt för att det generellt krävs fler lagar och regler. Det är enligt Näringslivets Transportråd viktigt att säkerställa att godstransporter på väg lever upp till högt ställda krav och förväntningar på att vara trafiksäkra och minska negativa effekter på miljön, men Näringslivets Transportråd ser inte att lösningen ligger i ytterligare regler som försvårar förutsättningarna för näringslivet.
Om åtgärder krävs för att förbättra regelefterlevnaden på väg finns enligt Näringslivets Transportråd mycket att göra inom ramen för redan befintliga regelverk. Det är också viktigt att undersöka vilka synergier som finns i att myndigheter samverkar inom detta område.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063