23948sdkhjf

Tomas Bergdahl slutar som vd i BDX

Sveriges största LBC-koncern BDX söker en ny vd. Efter sju år som vd för BDX har Tomas Bergdahl tagit beslutet att sluta som vd. Ett helt naturligt steg enligt honom själv.
- När är det egentligen dags att sluta? När ”det lugnar ner sig lite” har jag sagt till mig själv det senaste året, säger Tomas Bergdahl. Men den expansiva fasen verkar inte avta i BDX. Jag kommer fortsättningsvis att sitta i styrelsen och där arbeta med förvärvs- och utvecklingsfrågor.
Den resa som Tomas startade med BDX för sju år sedan har tagit företaget från en omsättning på 1,3 miljarder kronor per år till det senaste bokslutet som visade en omsättning på 2,7 miljarder kronor.
– Jag sa i mitt vd-ord i den senaste årsredovisningen ”Jag känner mig nöjd med det vi har åstadkommit under året, säger Tomas Bergdahl. Men vi är definitivt inte färdiga med BDX utveckling.”. Det är en fantastisk resa som alla anställda, ägare och leverantörer har gjort och fortfarande gör. Riktningen för BDX var utpekad när jag började som vd, men det är vi tillsammans som har tagit företaget dit där det är idag.
BDX är Norrbottens största privata företag och tillika Sveriges största LBC-koncern. Vägen dit har inte alltid varit spikrak men det har alltid funnits en plan för hur företaget ska utvecklas.
– Det jag är mest stolt över, under min tid som vd, är hur vi hanterade den ekonomiska nedgången 2008-2009 – vi tappade i volym men vi klarade ett positivt resultat, säger Tomas Bergdahl. Detta var något som få företag i branschen lyckades med. Och detta var något som vi gjorde tillsammans. Och det är den BDX-andan som jag tror är grunden till den fortsatta framgången.
BDX firar i år 10-årsjubileum och var bara ett par år gammalt när Tomas Bergdahl började som vd, ett i alla aspekter ungt företag. En som har följt BDX utveckling på nära håll är Mats Öhrlund, styrelseordförande BDX.
– Tomas har gjort ett fantastiskt jobb under sina år som vd, säger Mats Öhrlund. De strategier och frågor som styrelsen har lagt på Tomas bord har han utfört. Han är inte rädd för att ta beslut och då måste vi som styrelse även acceptera hans beslut att sluta. Jag har haft löpande kontakt med Tomas i den här frågan sedan i höstas, samtidigt har jag velat behålla honom så länge som möjligt då vi har jobbat med strategiska förvärv och utveckling av organisationen.
Arbetet med kompletterande verksamheter som stödjer BDX kärnverksamhet och den geografiska expansionen söderut till Västerbotten fortsätter. I detta arbete kommer Tomas även i fortsättningen ha en viktig roll.
– Tomas kommer att finnas kvar som en del av BDX styrelse, där han blev invald vid bolagsstämman i maj, säger Mats Öhrlund. Han kommer även att, genom styrelsen, arbeta med strategiska förvärv som stödjer BDX fortsatta utveckling.
Nu börjar processen för att rekrytera Tomas Bergdahls efterträdare.
– Rekryteringen av en ny vd är en strategisk fråga som måste få ta den tid det tar, det viktiga är att vi hittar rätt person som ska ta BDX in i framtiden, säger Mats Öhrlund. Och förenklat kan man säga att det måste vara någon som är nyfiken, villig att lära sig vår komplexa verksamhet och samtidigt har modet att ta beslut och energin att fortsätta att utveckla BDX i rätt riktning. Ambitionen är att en ny vd ska finnas på plats vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078