23948sdkhjf

Svensk Handel vill ha järnväg i sydost

I ett remissvar till Trafikverket anser Svensk Handel att en järnväg mellan Älmhult och Karlshamn bör färdigställas så snart som möjligt.
Samhället är beroende av en god infrastruktur och ett väl utbyggt järnvägsnät. Förutom att näringslivet och handeln gynnas drar besöksnäringen, arbetsmarknaden och miljön nyttan av goda tågtransporter. I ett remissvar till Trafikverket anser Svensk Handel att en järnväg mellan Älmhult och Karlshamn bör färdigställas så snart som möjligt.
Trafikverket utreder för närvarande en upprustning av den befintliga järnvägen mellan Älmhult och Olofström samt en ny järnväg mellan Olofström och Blekinge kustbana. Svensk Handel anser att länken mellan Älmhult och Karlshamn bör färdigställas så snart som möjligt.
– Det är positivt att Sydostlänken finns med som ett prioriterat projekt i Trafikverkets planering, säger Joachim Glassell, ansvarig för logistik- och transportfrågor på Svensk Handel. Men i praktiken är det högst oklart när Sydostlänken kan byggas då det saknas beslut och finansiering. Trafikverket bör vara tydligt med att Sydostlänken är ett projekt med mycket goda samhällsekonomiska förutsättningar som bör färdigställas så snart som möjligt.
Sverige är beroende av införsel av varor till industri och konsumenter. Varor förs in från länder i Asien, men också från länderna runt Östersjön. Östra Europas betydelse som handelspartner har vuxit under de två senaste decennierna.
– Detta är något som bättre borde avspeglas i utformningen av den svenska hamnstrukturen och infrastrukturen, säger Joachim Glassell.
Företag är dessutom i behov av kvalificerad arbetskraft som i många fall måste rekryteras på annan ort. Genom att förbättra tillgängligheten breddas arbetsmarknaden och det lokala näringslivets attraktionskraft ökar.
– Älmhult är beroende av ett inflöde av arbetskraft från Skåne och Kronoberg, säger Joachim Glassell. Till stor del består pendlingen av tågresenärer från Öresunds- och Växjöregionen. För att stimulera arbetsmarknaden och underlätta arbetspendling är det angeläget att satsa på en utbyggd järnvägsinfrastruktur i sydöstra Sverige.
Besöksnäringen är också en näring som kan skapa nya arbetstillfällen. Men för att attrahera turister krävs infrastruktur av god kvalitet för att transportera besökare, arbetskraft och varor.
– Värt att notera är att den dominerande besökspunkten i Älmhult är IKEA-varuhuset, säger Joachim Glassell. Handel och besöksnäring kan få ett uppsving om kommunikationerna förbättras.
Konsumenterna efterfrågar samtidigt miljövänliga transporter och av samma anledning behöver handeln väl utbyggda järnvägsförbindelser.
– Om Sydostlänken byggs kan våra mer miljövänliga transportslag sjöfart och tåg kombineras och behovet av lastbilstransporter minska, vilket är en mycket positiv utveckling ur ett miljöperspektiv, säger Joachim Glassell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063