23948sdkhjf

Enklare regler för dragkrok

Reglerna för registreringsbesiktning av dragkrok ska bli enklare. Enligt Transportstyrelsen träder de nya reglerna i kraft 1 september och gör det enklare för fordonsägare, polis och besiktningsföretag. För lastbilar finns det vissa undantag.
De nya reglerna innebär att en personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad, inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning. Regleringen ska också bli tydligare för de organ som kontrollerar fordon. Polisen slipper svårbedömda situationer vid en kontroll och besiktningsföretagen behöver inte utföra besvärliga registreringsbesiktningar på nya bilar där redan monterade draganordningar sitter dolda. Ytterligare en fördel är att den enskilde fordonsägaren slipper kostnader för registreringsbesiktning. Transportstyrelsen bedömer att förändringen inte påverkar trafiksäkerheten samt att det innebär lägre kostnader för alla berörda.

De nya reglerna gäller för en EU-typgodkänd personbil klass. Förändringen gäller även för en lätt lastbil, alltså en lastbil som har en högsta tillåtna totalvikt om maximalt 3500 kg. Samma sak här, undantaget gäller för en EU-typgodkänd lastbil och kopplingsanordningen som monteras ska vara typgodkänd och avsedd för fordonet och uppgift om maximal släpvagnsvikt ska finnas i VTR. För lastbilarna finns det vissa undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079