23948sdkhjf

Trafiken ökar genom Nordostpassagen

Antalet fartyg som tar sjövägen norr om Asien och Europa i stället för att runda Afrika eller åka genom Suezkanalen ökar markant. I år har 270 fartyg fått tillstånd från ryska myndigheter att resa den sträckan, enligt nyhetssajten Barents Observer.


Från augusti och fram till mitten av september väntas isutbredningen vara som minst och då kommer också trafiken att vara som tätast. Däremot är det inte säkert att alla av de 270 fartygen kommer att utnyttja sina tillstånd i år.
– Uppgifterna från ryska myndigheter är troligen korrekta, men sedan vet man ju aldrig hur många av dessa fartyg som verkligen seglar den här vägen, säger Sigurd Enge på miljöorganisationen Bellona.
För tre år sedan färdades fyra fartyg över Norra Ishavet, alltså genom Nordostpassagen som sträcker sig norr om Asien och Europa mellan Stilla havet och Atlanten. Förra året ökade den siffran till 46 fartyg, skriver Affärsvärlden. Sjövägen över Norra Ishavet mellan Rotterdam i Nederländerna till Kobe i Japan tar 23 dagar medan en resa via Suezkanalen med samma start och mål tar 33 dagar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063