23948sdkhjf

Kapellskär-beslut i hamn

På måndagskvällen fattade kommunfullmäktige i Stockholm beslutet att bygga ut Kapellskärs hamn. Den ombyggda hamnen beräknas bli klar under 2016.
– Det är ett glädjande beslut som ger oss klartecken att genomföra den efterlängtade utbyggnaden av Kapellskärs Hamn, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad. Beslutet ger oss möjligheter att möta marknadens behov av befintliga och framtida volymer och fartygsstorlekar.
Helena Bonnier (M), styrelseordförande i Stockholms Hamnar, framhåller att utbyggnad och upprustning av Kapellskärs Hamn är nödvändig för att säkra en effektiv, modern och miljöanpassad varuförsörjning i den snabbt växande Stockholmsregionen.
Förberedelserna har pågått länge och nu finns samtliga beslut för att påbörja projektet. Upphandlingsarbetet med den första entreprenaden kan nu slutföras och byggstarten är planerad till slutet av september.
Syftet med om- och utbyggnationen är att är att modernisera och effektivisera hamnen, förbättra miljö och säkerhet, möta marknadens behov av befintliga och framtida volymer, fartygsstorlekar samt att avlasta Stockholm som godshamn.
Om- och utbyggnationerna innebär att en ny längre pir anläggs, en vik i hamnens södra del fylls ut, Sjöfartsverkets gamla anläggningar och Sjöfartsverkets vågbrytare rivs, en hamnbassäng fördjupas samt att ett grund sprängs bort.
Den totala tiden för utbyggnaden av hamnen blir cirka 2,5 år vilket innebär att de nya hamndelarna kommer att kunna tas i drift under 2016. Kostnaden för utbyggnaden uppskattas till 745 miljoner kronor i 2013 års prisnivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062