23948sdkhjf

- Ett sjumilakliv i rätt riktning!

Mikael Castanius, Branschchef i Sveriges Hamnar, säger till Transport & Logistik iDag/Transportnet att Sjöfartsmiljarden som regeringen presenterade under tisdagen är ett sjumilakliv i rätt riktning.
- Sveriges Hamnar har sedan flera år tillbaka hävdat att isbrytning är att beteckna som regionalpolitik och därmed inte ska betalas via farledsavgifter, säger Mikael Castanius till Transport & Logistik iDag/Transportnet. Därtill har vi även hävdat att sjöräddningen inte ska belasta handelssjöfarten. I dag har vi fått gehör och det är vi naturligtivs mycket glada för!
Mikael Castanius framhåller att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd under en tid visat att hon tar sjöfartens problem på allvar.
- För första gången någonsin presenterade Catharina under förra året ett handlingsprogram för en stärkt sjöfartsnäring, säger han. I dag tar regeringen nästa steg och avsätter pengar till näringen. Med tanke på alla utmaningar som sjöfartsnäringen står inför kan man naturligtvis alltid önska sig mer, men detta är ett sjumilakliv i rätt riktning.
De 900 miljoner kronor som avsätts under tre år, främst för isbrytning, ska finansieras genom en omdisponering av satsningen på infrastruktur.
- Den totala ramen blir därmed intakt, säger Mikael Castanius. Detta innebär att nästa utmaning för Sveriges Hamnar nu blir att inleda diskussioner med Trafikverket om hur denna omdisponering bäst sker. Ska det satsas på sjöfart är det självklart att det följs upp med satsningar på hamnar!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063