23948sdkhjf

EU-förslag om koldioxidutsläpp vid sjöfrakter

EU-kommissionen har tagit fram ett förslag om övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp vid sjötransporter.
Transportindustriförbundet är remissinstans i frågan om införandet av ett EU-system för övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp vid sjötransporter. Systemet är tänkt att vara tillämpligt på alla fartyg, oavsett nationalitet, vid resor inom EU samt resor till/från EU. Syftet är att minska koldioxidutsläppen vid sjötransporter och uppnå EU:s miljö- och klimatmål. Systemet bygger vidare på data som i stor utsträckning finns ombord på fartygen. Ländernas hamnstatsmyndigheter, i Sverige Sjöfartsverket, skall ansvara för efterlevnaden av systemet.
Transportindustriförbundet ser positivt på initiativ som har till syfte och mål att minska koldioxidutsläppen och sjötransporters påverkan på miljö och klimat. Det är samtidigt viktigt att ett system som införs är lätt att tillämpa, efterleva och kontrollera, samt att inte ytterligare betungande och kostsamma åtgärder läggs på myndigheten som i slutändan resulterar i dyrare kostnader för transportören och slutkonsumenten. Införande av ett system som medför större administrativ börda och pålagor kan resultera i att andra godstransportlösningar väljs, såsom vägtransport med lastbil, vilket leder till att syftet med att minska miljö- och klimatpåverkan i så fall riskerar att inte uppnås.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063