23948sdkhjf

Politisk kortsiktighet hotar Sverige

Sverige riskerar att få betala ett högt pris när politiker fokuserar på nästa val men struntar i långsiktigheten, det skriver Boston Consulting Group i en ny rapport.
BCG, The Boston Consulting Group, presenterade rapporten ”Nationell strategi för Sverige – från tillväxt till välstånd” 3 oktober i Stockholm. I rapporten pekar BCG på en rad långsiktiga utmaningar. Om inget görs kommer det att få allvarliga konsekvenser för vår välfärd. Rapportförfattarna varnar för att den politiska debatten i dag fokuserar på kortsiktiga lösningar för att vinna nästa val, istället för att adressera de utmaningar som Sverige står inför på 15 eller 20 års sikt.

– I höstbudgeten satsar regeringen på plånboksfrågor och detsamma gäller Socialdemokraterna. Det femte jobbskatteavdraget blir mer pengar i plånboken för alla som arbetar, men löser inte vår fortsatta tillväxt och välfärd år 2030. Vi har skrivit rapporten för att visa hur allvarliga hoten mot välfärden är, men framförallt för att peka på lösningar, säger Johan Öberg , partner och Sverigechef på BCG.

Här nedan några exempel på vad detta innebär om inget görs:
*Om vi inte lyckas behålla vår höga produktivitetstillväxt måste det kompenseras. Ett sätt är genom fler arbetade timmar, exempelvis genom att vi går ner till två veckors semester för att finansiera vår välfärd.
*En minskad konkurrenskraft leder till att vi förlorar ytterligare jobb inom både industri och tjänstesektor. BCG:s beräkningar visar att arbetslösheten riskerar att stiga till 13 procent redan år 2020 om inget görs.

Inget säger dock att det behöver bli så här illa. BCG ger i rapporten en rad konkreta förslag på åtgärder som om de genomförs nu betyder att vi kan behålla vår konkurrenskraft, tillväxt och därmed välfärd.

Förslagen handlar dels om att säkra vår produktivitet, dels om att vi måste bli bättre på att få ut så mycket som möjligt ur varje krona som satsas på välfärd.

Ökad produktivitet. Vi måste satsa ambitiöst på utbildning, innovation, entreprenörskap och digitalisering för att säkerställa att våra exportföretag behåller sin internationella konkurrenskraft.
Ökad välfärd per krona . Vi måste använda varje satsad skattekrona smartare om vi behålla vår välfärd. Vi måste börja mäta och styra på resultat och kvalitet istället för att som idag enbart fokusera på kostnader, processer och ägarfrågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188