23948sdkhjf

Transportflyt med EU:s godskorridorer

EU:s nio godskorridorer är just nu under uppbyggnad, varav sex kommer att vara verksamma redan i november. På Elmia Future Transport diskuterades vikten av en gemensam transportorganisation inom EU.


– Godskorridorerna är ett sätt att öka både kapacitet och kvalitet inom den europeiska transportsektorn, säger Helena Kyster-Hansen på transportkonsultföretaget Tetra Plan AS.

Antalet godstransporter med tåg inom Europa har nästan fördubblats sedan 2005. Inom EU är nio internationella Rail Freight Corridors (RFS) under uppbyggnad. Detta för att revitalisera fraktsystemet och göra det mer energieffektivt.

– Genom att göra informationen lättillgänglig och ha gemensamma mål kommer godstrafiken att flyta smidigare och man slipper flaskhalsar, säger Helena Kyster-Hansen.

– Det är också viktigt med teknisk harmonisering mellan länderna och en koordination av underhåll och investeringar längs spåren.

Den korridor som omfattar Sverige är nummer tre, Central North – South Corridor, och har sträckan Stockholm–Palermo. De sex första RFS kommer att stå klara redan i november i år och de resterande tre i november 2015, däribland Stockholm – Palermo.

– Det handlar om att se till att det finns sammanhängande tidtabeller genom länderna så att transporterna hänger ihop från punkt A till B. Vilket innebär att man måste arbeta med gränsöverskridande trafikinformation, säger Helena Kyster-Hansen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078