23948sdkhjf

Trafikverket positiva till Sydostlänken

Sydostlänken ger positiva effekter för näringslivet och skapar goda kommunikationer från norra Sverige och Göteborg till Blekinge och vidare ut till östra Europa och Asien. Trafikverket bedömer därför att projektets genomförande bör prövas vid nästkommande översyn av nationella planen.


Prognoserna, för godstrafik, som ligger till grund för utredningen kring nyttan av Sydostlänken innehåller osäkerheter, men visar ändå på den potential som Sydostlänken kan innebära. I den slutrapport som nu lämnats bedömer Trafikverket därför att projektets genomförande bör prövas vid nästkommande planöversyn. Detta efter att remisstid, utställning och samrådsredogörelse kring järnvägsutredningen är klar.

Utredningsarbetet innehåller en förstudie om spårupprustning och elektrifiering av befintlig bana mellan Älmhult och Olofström, och en järnvägsutredning tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning för ny järnväg på sträckan Olofström till Blekinge kustbana. Sydostlänken har utretts för både persontrafik och godstrafik. I första hand är projektet dock till för att förbättra för godstrafiken. Frågan om persontrafik måste utredas vidare i nästa planeringsskede i samråd med de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079