Åtal väcks i krigsmaterielfrakt till Syrien via Finland
Åtal väcks nu mot de tio personer som misstänks vara inblandade i en sjöcontainertransport av krigsmateriel från Ryssland till Syrien som lossades/omlastades från M/S Finnsun i Helsingfors i januari.
Finska tullens brottsbekämpning har slutfört sin förundersökning om exportbrott som avser försvarsmateriel och om reglementeringsbrott som inleddes i januari 2013. Ärendet har gått vidare till åtalsprovning vid åklagarämbetet i Helsingfors härad.
Under förundersökningen förhördes sammanlagt tio personer som misstänkta för brott och alla av dem var finska medborgare. Ärendet går till åtalsprövning för tre av de brottsmisstänktas del; vad gäller de övriga har åklagaren begränsat förundersökningen på förslag av undersökningsledaren.
En container, som enligt manifestuppgifterna var på väg från Ryssland till Syrien, lossades den 8 januari i år från Finnlines fartyg M/S Finnsun i Nordsjö hamn utanför Helsingfors. Containern återbördades till Finland på rederiet Finnlines fartyg från hamnen i Antwerpen på grund av oklarheter som uppdagats kring den. Helsingfors tull granskade containerns innehåll i Nordsjö hamn den 8–9 januari 2013. I kontrollen deltog även Tullens brottsbekämpning samt en expert från försvarsmakten.
Under utredningen har det framkommit att containern var på väg från Ryssland genom Finland till Mellaneuropa och vidare till Latakia i Syrien. Den lossade containern innehöll 27 kollin och varupartiets totala bruttovikt var 9 627 kilo. Enligt de expertutlåtanden som fåtts från försvarsministeriet under utredningen var varorna i containern reservdelar till stridsvagnar, och Tullens brottbekämpning beslagtog dem i samband med utredningen. Delarna är fortfarande beslagtagna genom beslut av Helsingfors tingsrätt.
Av utredningsskäl och på grund av sekretessbestämmelserna i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet kan förundersökningsmyndigheterna inte yttra något om varornas avsändare eller mottagare. Det var fråga om en kommersiell transport på väg från Ryssland via Mellaneuropa till Syrien.
Export, transitering, förmedling och överföring av försvarsmateriel kräver alltid tillstånd av statsrådet eller försvarsministeriet. I samband med förundersökningen har officiella utlåtanden begärts från försvarsministeriet och utrikesministeriet.
Redogörelsen från Försvarsministeriet bekräftade att de beslagtagna reservdelarna till stridsvagnar ska betraktas som sådan försvarsmateriel som kräver tillstånd enligt lagen om export av försvarsmateriel. Enligt försvarsministeriet hade inget tillstånd för transitering av varupartiet ansökts eller beviljats i Finland.
Europeiska unionens exportförbud för försvarsmateriel föreskrivs genom rådets beslut. Rådets beslut är rättsligt förpliktande för unionens medlemsstater, som på ett nationellt plan måste se till att besluten verkställs. Utgående från de utredningar som erhållits kan man konstatera att det med stöd av EU-rådets beslut var förbjudet att i januari 2013 från Finlands område leverera, överföra och exportera de reservdelar till stridsvagnar som fanns i containern till Syrien. Enligt de utlåtanden som fåtts från ministerierna skulle det i det aktuella fallet ha funnits utrikes- och säkerhetspolitiska hinder för exporten och transiteringen.
Tullens brottsbekämpning har under förundersökningen kontaktat flera länders myndigheter för att utreda ärendet.