23948sdkhjf

Transportrådet välkomnar samlad FoI-redovisning

Näringslivets Transportråd har nu yttrat sig till Näringsdepartementet över en Trafikverksrapport om "Utredning och samlad redovisning av transport¬myndigheternas forsknings− och innovations¬verksamhet" Rapporten är en redovisning från Trafikverket av ett regeringsuppdrag.
Näringslivets Transportråd välkomnar en samlad redovisning av transport¬myndigheternas forsknings− och innovations¬verksamhet FoI med syfte att skapa förutsättningar för en utvecklad samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle och ökade investeringar i FoI för att uppnå transportpolitiska och näringspolitiska mål. Där investeringar i FoI ses som ett sätt att öka både näringslivets konkurrenskraft och Sveriges konkurrenskraft som nation.
Näringslivets Transportråd framhåller att det är angeläget med ökad FoI inom logistik och godstransporter. En bättre balans är även angelägen mellan persontrafikrelaterad och logistik- och godstransportrelaterad forskning och innovation.
Näringslivets Transportråd föreslår att statens anslag till transportforskning och innovation ökar under de kommande 12 åren. I rapporten redovisas transportmyndigheternas resursbehov för forskning och innovation för tre olika ambitionsnivåer där nivå 1 är önskad nivå, nivå 2 en mellannivå och nivå 3 en lägsta ambitionsnivå. Näringslivets Transportråd anser att nivå 2 är den lägsta godtagbara ambitionsnivån för transport¬myndigheternas forsknings− och innovations¬verksamhet 2014 - 2025.
FoI bör syfta till att effektivisera hela transportsystemet såväl infrastrukturen, persontrafik som godstransporter och utveckling av attraktiva, högpresterande och kostnadseffektiva fordon för alla transportslag samt öka förutsättningarna för samverkan mellan transportslagen. FoI-insatser med en sådan inriktning är av betydelse för ökad kapacitet, tillgänglighet och framkomlighet exempelvis möjlighet att köra tyngre, längre, bredare och högre tåg- och vägfordon.
Staten kan bidra till ett snabbare genomslag på marknaden genom anslag till introduktion, utveckling och demonstration av användarorienterade lösningar. Parallella insatser för forskning och innovation samtidigt som investeringar och underhåll sker ger ökade kunskaper och skapar nya lösningar.
Näringslivets Transportråd efterlyser förbättrad transparens i godsflöden. Ingen aktör har idag en samlad bild över de svenska godsflödena. Skapandet av en nationell databas över godsflöden skulle innebära att smartare logistikupplägg med stor samhällsnytta skulle kunna skapas.
Näringslivets Transportråd anser det vara av stor betydelse att statens anslag till forskning och innovation inom sjöfart och flyg ökar. Sjöfartsverket och Luftfartsverket har för närvarande ingen offentlig finansiering av FoI förutom de begränsade medel (35 respektive 5 miljoner) som anvisats av regeringen via Trafikverket 2013. Det är angeläget att en långsiktig FoI för sjöfart och flyg säkerställs på en högre nivå för hela perioden 2014 - 2025.
Näringslivets Transportråd betonar att arbetet med rättvisande samhällsekonomiska kalkylmodeller måste intensifieras. Bristfälliga kalkyler för gods undervärderar nyttan med tillförlitliga transporter. FoI kring godstransporters samhällsnytta måste intensifieras.
Resultatspridningen behöver förbättras radikalt. Näringslivets Transportråd instämmer i att nyttiggörandet av forskningsresultat kan förbättras. Även finansiärerna bör kraftigt öka sitt engagemang för att medverka i spridningen av nya forskningsresultat. Demonstrationsprojekt är särskilt viktiga för spridningen av nya forskningsresultat. Forsknings- och innovationsprojekt som riktar sig till introduktion, utveckling och demonstration av olika applikationer skapar förutsättningar för ett snabbare genomslag på marknaden.
Näringslivets Transportråd ser positivt på att transportmyndigheterna avser att inhämta internationella kunskaper och erfarenheter mer effektivt genom prioritering och fokusering av svenskt deltagande i EU-projekt och programarbete, internationella FoI-projekt och verksamheter samt att kunskaperna och erfarenheterna systematiskt ska återrapporteras till svenska intressenter.
I rapporten anges att transportmyndigheterna avser att bilda ett gemensamt FoI-råd. Näringslivets Transportråd föreslår att avnämare som transportköpare och transportföretag bör ingå i transportmyndigheternas gemensamma FoI-råd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078