23948sdkhjf

Moderne Transport-priset till Felix H. Tschudi

Moderne Transport-priset 2013 tilldelas Felix H. Tschudi, ägare och styrelseordförande i Tschudi Shipping Company AS.
Sedan 1969 har den norska logistiktidskriften Moderne Transport varje år delat ut ett pris till en branschpersonlighet som har bidragit extraordinärt till utvecklingen av norsk logistik. Priset delas ut under den årligen återkommande konferensen ”Transport & Logistikk” på Gardermoen.
I år gick priset till ägaren och styrelseordföranden i Tschudi Shipping Company AS, Felix H. Tschudi, som tog emot priset i samband med festmiddagen under årets konferens, måndagen den 21 oktober.
Tschudi prisas framförallt för sitt pionjärarbete med att öppna Den Nordlige Sjörute (NSR) för kommersiell, internationell fartygstrafik.
2010 genomförde Tschudi Shipping Company och Tschudi Arctic Transit i samarbete med danska Nordic Bulk Carriers och ryska Rosatomflot, den första icke-ryska transporten med icke-rysk last som gick mellan två icke-ryska hamnar. Därmed visade de att den Nordlige Sjöruten (NSR) hade blivit en transitrutt mellan öst och väst, öppen för alla.
Därefter har trafiken längs Nordostpassagen ökat, från fyra transporter 2010 till mer än 50 i år. Genom sina kontakter i Ryssland och sin erfarenhet av handel med Ryssland, var Felix Tschudi helt central i arbetet tillsammans med Centre for High North Logistics.
- Den insats som Felix Tschudi gjorde i samband med den första transporten, har medfört att det har blivit enklare för andra aktörer att följa detta exempel, säger Glenn Lund, redaktör i Moderne Transport. Det genomfördes många byråkratiska processer, som nu har förenklats och standardiserats.
Tschudi är dessutom en engagerad logistiker som brinner för ämnet, och som inte snålar med att dela med av sin kunskap.
- Han är en viktig resurs för våra shippingstudier och bidrar till att ge den ett näringslivsinriktat perspektiv, säger juryordföranden Eirill Bö vid Handelshöyskolen BI. Han är dessutom starkt engagerad i att vi utvecklar goda kandidater till shippingbranschen, och bidrar här med både tid och erfarenhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062