23948sdkhjf

Gotlandsbåten jagar hamnplats

Nystartade Gotlandsbåten börjar närma sig sjösättning. Rederiet har fått en ny styrelse, men hamnfrågan i Visby är fortfarande olöst och det brådskar - trafiken ska starta 2014.
Även om det nystartade rederiet fått en styrelse med idel tunga namn så återstår det att lösa trasslet med var fartyget ska angöra Gotland. Efter långa förhandlingar står nu företaget inför att teckna avtal på färja för säsongen 2014, det stora hindret för att detta ska hända är att Gotlandsbåten AB ännu inte är garanterad en plats i Visby hamn.

– Gotlandsbåten AB har sedan några månader diskuterat möjlig hamnplats i Visby för vårt fartyg från sommarsäsongen 2014. Vi har säkrat ett fartyg som vi avser sätta i trafik 2014 och behöver då ha bekräftelse på vilket färjeläge i Visby som vi kan använda. Vi har tilldelats Färjeläge nr. 7 som vi kan använda men som vi måste dela med kryssningstrafiken. Vid de tillfällen är läge nr. 5 alternativt 6 ledigt men vi har inte fått hamnens godkännande till detta innan Hamnen klarat ut trafikförhållandena med Destination Gotland, säger Lars Meijer , vd Gotlandsbåten AB. Han fortsätter:

– Vad vi förstår finns det det inga säkerhetsmässiga eller andra hinder i vägen, under förutsättning att vi anpassar vår trafik till Destination Gotlands publicerade turlista eftersom vi förstår och respekterar att Destination Gotland har företräde. Enligt internationell och svensk rätt har emellertid ingen operatör möjlighet till ensamrätt utan finns plats och inga säkerhetsmässiga eller andra hinder i vägen, är alla hamnar öppna. Vi har därför tvingats meddela Visby Hamn att om vi inte kan få garanti för kajplats och nödvändigt uppmarschområde för sommaren 2014 senast den 31 oktober, så mister vi det fartyg vi bundit upp och kommer med största sannolikhet inte igång med vår trafik till 2014.

Gotlandsbåten AB har därför publicerat ett öppet brev riktat till beslutsfattare inom Region Gotland för att uppmärksamma allvaret i frågan.

Hur det än går med hamnfrågan i Visby så har det nya rederibolaget nu fått en ny styrelse. Flera av namnen är välkända, det handlar om styrelseproffs, entreprenörer, tunga namn i turistbranschen och före detta redare. Det är en gedigen och erfaren samling som ingår i den nyutsedda styrelsen för Gotlandsbåten AB. Gemensamt finns ett hjärta som klappar för Gotland och Västervik samt en förkärlek för att tänka nytt. Nu återstår ”bara” att lösa kajfrågan så att den nya linjen kan angöra såväl Visby som Västervik.

FAKTA/Presentation av Gotlandsbåten AB:s styrelse

Meg Tiveus, före detta vd Svenska Spel med styrelseuppdrag i bland anna Swedish Match, Cloetta AB, Arkitektkopia AB, Björn Axen AB, Folktandvården AB, Nordea Fonder AB och Svenskt Kulturarv. Hans Laidwa, bland annat före detta vd för Gotlandslinjen. Mats Torsman, entreprenör och fastighetsägare i Västervik. Stefan Daun, styrelseordförande och huvudägare i Temagruppen AB, styrelseordförande i Almi Uppsala län, samt ytterligare ett antal styrelseuppdrag. Eva Werkelin, vd Kneippbyn Resort AB, ordförande i SCR samt styrelseledamot i bland annat Svensk Turism AB. Eivor Andersson, före detta vd för Ving i Sverige AB och Coop Marknad, styrelseledamot i bland annat Skistar, SJ AB och F12 Gruppen. Pigge Werkelin, ordförande, grundare av bland annat Gotlandsflyg, Gotlandsbåten och Drömstugan, en välkänd gotländs entreprenör sedan många år.

– Det är en riktig drömuppställning. Det här är den vassaste styrelse jag sett, säger Pigge Werkelin , initiativtagare, till Gotlandsbåten AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079