23948sdkhjf

Fordonsgasen ökar i norr

Fordonsgasen har mer än fördubblats i norra Sverige de senaste tre åren, men andelen biogas borde kunna mångfaldigas. Det visar den kartläggning som Biogas Norr nu tagit fram.
Framtidstron på biogas som drivmedel är stort i regionen, dock eldas fortfarande mycket av den upp och det skulle kunna ändras. Under de senaste fyra åren har BioFuel Region, genom Biogas Norr, samlat in statistik när det gäller den biogas som produceras och används i våra fyra nordligaste län. Vi gör det för att kunna följa utvecklingen av marknaden och se vilka trender vi har i vår region. Nu är statistiken för år 2012 klar och det är glädjande siffror vi kan läsa:

Leveranserna av fordonsgas har mer än fördubblats de senaste fyra åren i vår region antalet gasdrivna fordon har också blivit dubbelt så många 2012 jämfört med 2009.
Ökningen ser vi såväl bland personbilar som i den tunga fordonsparken.

Den riktigt stora ökningen står Skellefteå kommun för, men även i Boden, Östersund och Sundsvall kommuner ökar produktion och försäljning av fordonsgas.

Men trots ökningen i norr står fordonsgasen endast för 8 procent av den totala mängd biogas som produceras i området. Biogasen behöver renas från koldioxid för att den ska kunna bli ett bränsle för fordon. Den processen kallas uppgradering och uppgraderad biogas är fordonsgas.

I Sundsvall planeras det för ny fordonsgasproduktion från en samrötningsanläggning för bland annat matavfall. Det finns även tre stora lantbrukssatsningar på biogas; i Vännäs, Piteå och Strömsund. Här planeras det för att göra fordonsgas av gödsel och energigröda. Planerna på ökad produktion av fordonsgas behöver dock samköras med utbyggnad av tankställen för gasdrivna fordon, enligt Biogas Norr.

– Vi ser att inom fem år bör biogasproduktionen i norra Sverige kunna fördubblas för att på sikt öka ytterligare. Men den utvecklingen är beroende av långsiktiga politiska beslut för förnybara bränslen och även av priset på diesel, säger Anna Säfvestad Albinsson , projektledare Biogas Norr.

Fortfarande facklas 18 procent bort av den biogas som produceras i norra Sverige, en del av den gasen skulle kunna bli fordonsgas och en del el och värme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078