Göteborgs Hamn hjälper vadande fåglar
Göteborgs hamn planerar att anlägga en grund bassäng för vadarfåglar i Torsviken, längst ut på Hisingen. Inom kort ska man lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen. Vadhavet är ett sätt att återställa naturen efter att området använts som mudderupplag i nära fyrtio år.
– Vi har under årens lopp haft en dialog med ornitologer och intresseföreningar om hur vi kan kompensera för hamnens ingrepp på naturen i detta område. Nu står det klart att det bästa alternativet är en bassäng för våtmarksfåglar, ett så kallat vadhav, säger Ida Fossenstrand, projektledare på Göteborgs Hamn.
Innan vadhavet kan anläggas ska mudderplatsen täckas över med ett rent material. Här kommer den nya Marieholmstunneln in i bilden. Vid bygget av tunneln grävs stora mängder lera upp. De översta lagren är förorenade, men djupare ned i marken finns en ren lera, så kallad glaciär lera. Den kan användas till att täcka över förorenad mark och på så sätt skapa en skyddsbarriär.
– Det här är bra både för Göteborg, för hamnen och för naturen. Vi ser massorna som en resurs som ska användas för samhällsutveckling, säger Stein Kleiven, projektledare för Marieholmstunneln vid Trafikverket.
Leveransen av lera planeras att påbörjas under nästa år och fortsätta under 2015. Därefter måste underlaget sjunka ihop innan vadhavet kan anläggas. Fåglarna får förmodligen vänta till 2016-2017 innan de kan börja bada och vada i den nya bassängen.