23948sdkhjf

Slarv med konsumenträtt på nätet

E-handeln ökar kraftigt och beräknas omsätta cirka 37 miljarder kronor i år enligt beräkningar från Postnord. Men många företag slarvar med grundläggande konsumenträttigheter på sina webbplatser visar en stor granskning som Konsumentverket gjort.
Konsumentverkets rättsenheter har genomfört en granskning av 339 webbplatser. Webbplatserna granskades ur olika synvinklar beroende på vilken typ av vara eller tjänst som erbjöds på webbplatsen. Mer än hälften av de granskade webbplatserna, 183 stycken, hade brister. I många fall misslyckas företag med att informera om grundläggande konsumenträttigheter på ett korrekt sätt. Bristerna gör att många konsumenter får en felaktig bild av sina rättigheter och därför inte heller kan använda dem. Det kan leda till en osäkerhet och ökar konsumenternas underläge gentemot företagen.

Bristerna handlade ofta om felaktig information om den lagstadgade reklamationsrätten eller felaktig information om den lagstadgade ångerrätten.

– Det är ett nedslående resultat. Att så många företag inte klarar av att ge korrekt information till sina kunder är självklart ett kraftigt underbetyg, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093