23948sdkhjf

EU inleder undersökning mot containerrederier

EU inleder nu en undersökning om misstänkta konkurrenssnedvridande aktiviteter som ska ha skett hos en rad containerrederier som misstänks för att ha snedvridit konkurrensen genom prissamverkan. Det framgår av ett meddelande från EU-kommissionen.
Undersökningen som EU-kommissionen nu drar igång är en följd av de räder som genomförts för mer än två år sedan hos de europeiska huvudkontoren hos 14 containerrederier, bland andra Maersk Line, CMA-CGM, Hapag-Lloyd, Hamburg Süd, NOL, Hanjin, Evergreen och Cosco.
Enligt EU har rederierna flaggat för prisjusteringar till varandra genom pressmeddelanden och genom meddelanden på bolagens hemsidor. Här hänvisar EU bland annat till rederiernas regelbundna meddelanden om höjda fraktrater på de olika linjenätverken.
- Dessa meddelanden kommer flera gånger om året och innehåller information om prishöjningars storlek samt datum för införande av prisjusteringar, vilket generellt kännetecknar samtliga bolag som sänder ut sådana meddelanden, framhåller EU-kommissionen i sitt meddelande om denna undersökning mot containerrederier.
EU-kommissionen är djupt bekymrad över det faktum att bolagen anser sig ha rätt till att flagga för framtida prisändringar till varandra, vilket kanske kan skada konkurrensen och fraktkunderna med ökande priser för containerfrakter mellan Asien och Europa.
Maersk Line har gått ut med ett officiellt uttalande där de bekräftar att de har varit föremål för denna undersökning, men att de förnekar att de begått några felaktigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063