23948sdkhjf

Nya godstrender i Göteborgs Hamn

För första gången på tre år ökar rorotrafiken via Göteborgs Hamn, då svenska handelsflöden mot Europa ökar. Containervolymerna minskar dock, vilket ger en global indikation.
Rorotrafiken via Göteborg ökade med 4 procent under 2013, vilket innebär en ökning med 557 000 roroenheter. Det är ett trendbrott, då Europaflödena via Göteborg under de senaste tre åren minskat.

– Vi har länge pratat om att botten är nådd när det gäller Europahandeln, och nu ser vi för första gången på länge att svensk industri ökar sin handel med övriga länder inom Europa, vilket är mycket glädjande, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn, i en kommentar.

De globala handelsflödena som tidigare varit stabila tappade dock under fjolåret. Antalet skeppade tjugofotscontainrar, TEU, var 858 000, vilket var en minskning med 5 procent jämfört med året innan.

– Det är första gången sedan 2009 som de globala handelsflödena via hamnen minskar. Nu hoppas vi på en återhämtning under 2014, säger Magnus Kårestedt.

Hanteringen av energiprodukter i energihamnen minskade med 8 procent 2013, jämfört med 2012. Minskningen förklaras främst av en minskad råoljeimport, då hanteringen av bensin ökade. Totalt hanterades 20,4 miljoner ton energiprodukter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078