23948sdkhjf

Ikea gasar med Kajs nya fordon

Ikeas underleverantör Kaj Inrikes börjar köra gaslastbil som ett led i att minska möbeljättens koldioxidutsläpp.
Ikea har sedan tidigare ett uttalat mål om att minska sina koldioxidutsläpp med 30 procent fram till 2020. Nu presenterar Kaj Inrikes sin första metandiesellastbil, MDE-bil, som främst ska gå sträckan Jönköping–Göteborg för Ikeas räkning.

– Att företag som Ikea vågar satsa på en ny teknik är ett steg i rätt riktning. Med Bigreen halverar du dina koldioxidutsläpp och får ett alternativ till dieseldrift för tunga fordon som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart, säger Bo Ramberg, vd för Fordonsgas Sverige.

Fordonsgas Bigreen-bränsle är idag förnyelsebart till 50 procent, en andel som är tänkt att växa framöver. Fordonsgas Sverige har två Bigreen-stationer, en i Göteborg och en i Jönköping. Totalt finns idag fem stationer för flytande fordonsgas runt om i landet.

– På Ikea transport har vi som ambition att sänka våra CO2-utsläpp med 30 procent från 2012 till 2020. Det gör vi bland annat genom att lasta mer på varje bil samtidigt som vi satsar på större lastbärare. Vi vill också transportera mer gods via intermodala lösningar, och – som i detta fall – öka andelen transporter som går på alternativa bränslen. Vi är väldigt glada att Kaj Inrikes vill vara med på denna satsning, säger Deborah Eckerby, affärsutvecklare Skandinavien/Finland Ikea.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078