23948sdkhjf

Trafikverket vill ha nytt stambaneuppdrag

Trafikverkets färska rapport om nya stambanor välkomnas av Swedtrain, som nu hoppas att regeringen går vidare och lägger in nya stambanor i den nationella planen i april.
Trafikverkets rapport om nya stambanor som beställdes av regeringen i januari presenterades på måndagen. I rapporten konstaterar Trafikverket att man behöver utreda flera sträckor vidare innan slutgiltiga beslut om nya stambanor kan fattas. Myndigheten vill få i uppdrag att vidare utreda nya stambanor för höghastighetståg och snabba regionaltåg från Stockholm till Göteborg och Malmö via Jönköping, och skriver att de nya stambanorna bör byggas för topphastigheter på 320 kilometer i timmen.

”Trafikverket rekommenderar att uppdrag ges om att fortsätta den fysiska planläggningsprocessen för de delar som saknar järnvägsutredning och att arbete med en åtgärdsvalsstudie för sträckan Jönköping–Malmö startas. Därutöver fortsätter planläggningen av de delar som redan pekats ut av regeringen; Ostlänken och delar av sträckan Göteborg–Borås”, skriver Trafikverket i rapporten.

– Trafikverkets rapport är tydlig. Viktigt nu är att rusta upp nuvarande järnväg för att öka punktlighet och kapacitet. Eftersom det tar lång tid att utreda och bygga ny järnväg behöver vi samtidigt göra det utrednings- och planeringsarbete som krävs för de nya stambanorna. Därför bör regeringen redan i samband med att man beslutar om den nationella planen i april ge Trafikverket det mandat de söker att fortsätta den fysiska planläggningen av nya stambanor, säger Magnus Davidsson, generalsekreterare på järnvägsindustrins branschförening Swedtrain i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063