23948sdkhjf

David Strid vill slippa fängelse

David Strid, den tidigare vd:n för Skaraslättens Transport, har efter två år fått sin överklagan upptagen i Hovrätten. Inom kort väntar domen, som kan påverkas av nya skattelagar.
Åkeri-vd:n dömdes till fyra års fängelse för grova skattebrott och försvårande av skattekontroll i mars 2012. Den 19 mars avgörs det om domen från Göteborgs Tingsrätt står fast, eller om Hovrätten gör en annan bedömning.

– Vi har beslutat oss för att överklaga min klients dom eftersom jag är av uppfattningen att tingsrättens beslut grundar sig på en felbedömning av bevismaterialet, berättade David Strids försvarsadvokat Lars Brandel då för Transport & Logistik iDag/Transportnet.

I måndags avslutades de tre dagar långa huvudförhandlingarna i Västra Sveriges Hovrätt, där den nya lagstiftningen kring dubbelbestraffning varit en aktuell fråga. En prejudicerande dom i Högsta domstolen i somras, ifrågasatte om en person som redan blivit dömd skattetillägg kan dömas i domstol för samma brott.

– Frågan om dubbelbestraffning har varit uppe i målet, och det är en av invändningarna som David Strid har haft, bekräftar Gunilla Åkerman vid Västra Sveriges Hovrätt som suttit med vid förhandlingarna.

Då målet rymmer flera tilltalade, är dock invändningen om tidigare skattetillägg inte en fråga för samtliga inblandade. Men det är den frågan som gjort att det tagit två år innan fallet tagits upp i Hovrätten:

– Målet var utsatt till förra våren, men vi ställde in huvudförhandlingarna i väntan på Högsta Domstolens besked om vad som gäller vid dubbelbestraffning. Alla domstolar ställde i princip in samtliga skattebrottsmål under en period, säger Gunilla Åkerman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093