23948sdkhjf

XL och Woody bygger inköpsbolag

Byggtrygg och Interpares, ägare till byggvarukedjorna XL-Bygg och Woody Bygghandel, vill bilda ett gemensamt inköpsbolag.
Planen är att skapa ett bolag, Bio AB, för att samordna de bägge kedjornas inköp till sommaren – efter godkännande från Konkurrensverket samt respektive bolags stämma. Verksamheten kommer att omfatta 140 företag med sammanlagt 250 byggvaruhus i Sverige. Totalt kommer inköpsvolymen i Bio att uppgå till drygt 6 miljarder kronor.

– Vi ser att det finns flera fördelar med detta. Volymer är viktiga, säger Interpares vd Peder Strömqvist till Transportnet/Transport & Logistik iDag.

Givetvis räknar man med att nå besparingar genom synergier, men hur stora besparingar man räknar med att nå kan Peder Strömqvist inte kommunicera.

– Det har vi bara gjort grova uppskattningar på än så länge. En mer detaljerad planering kommer igång när beslutet är fattat.

Hur verksamheten kommer att samordnas i praktiken är ännu oklart. Inom kort ska de bägge bolagens stämmor ta ställning till planerna, för att man sedan ska kunna skicka in en ansökan till Konkurrensverket.

– Men vi räknar med att vara igång den 1 juni, säger Peder Strömqvist.

Vd i inköpsbolaget Bio blir Interpares vd Peder Strömqvist, och Byggtryggs vd Bert Larsson blir styrelseordförande. XL-Bygg och Woody Bygghandel ska drivas vidare inom respektive bolag, under samma varumärke som tidigare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063