23948sdkhjf

Kim Johansen frias i rätten

Kim Johansen Transport Group frias i Arbedjsretten och får fortsätta gå efter östeuropeiska villkor för sina förare som är anställda i ett estniskt dotterbolag.
Arbejdsretten i Danmark fastslår att Kim Johansen Transport Group får fortsätta tillämpa östeuropeiska anställningsvillkor i stället för danska för sina bulgariska och rumänska förare som är anställda i koncernens estniska dotterbolag. Det danska facket 3F förbjuds att inleda konflikt och sympatiåtgärder mot den danskbaserade åkerijätten.

– Det är med stor glädje vi kan konstatera att den danska Arbejdsretten har identifierat Kim Johansen International Transport som det internationellt verksamma bolag det är och därmed följer gällande EU-lagstiftning, säger åkeriägaren Kim Johansen.

– Vi vill betona att våra förare är anställda enligt gällande regelverk helt i överensstämmelse med gällande lagstiftning i Estland där dotterbolaget är registrerat. Våra förare har de rättigheter som estnisk lagstiftning föreskriver, det vill säga bland annat sjuklön, pensionsavsättning och rätt till ledighet.

Enligt det danska fackförbundet 3F får de bulgariska och rumänska förarna i Kim Johansens estniska bolag mindre än 13 500 danska kronor i månaden i lön. Åkerikoncernen har 350 lastbilar och har huvudkontor i Greve i Danmark. Förklaringen till att Arbejdsretten inte ger 3F rätt att inleda konflikt mot Kim Johansen är att förarna är anställda i det estniska dotterbolaget och inte i det danska bolaget.

Arbejdsretten har meddelat domen muntligt. Beslutet tar fasta på att Kim Johansens lastbilar utför väldigt lite transporter på dansk mark. Kim Johansen har informerat rätten om att koncernens lastbilar utför mer än 4 000 internationella transporter per vecka och att mindre än 300 av dessa gränsöverskridandet transporter utgår från Danmark, samt att bolaget överhuvudtaget inte är verksamt med inrikestrafik i Danmark.

Arbejdsretten publicerar domen i skriftlig form den 9 april i år.

Transport & Logistik iDag/Transportnet rapporterade i februari i år om att det danska transportarbetarfacket 3F varslade om storkonflikt mot Kim Johansen Transport Group där man krävde en överenskommelse för de många utländska (läs icke danska medborgare) chaufförer som är anställda i Kim Johansen Transport Group A/S med tillhörande dotterbolag i Estland, Frankrike, Norge och Polen.

3F tog fasta på att flertalet av koncernens lastbilar är registrerade med danska nummerskyltar, men att de icke-danska förarna avlönas väsentligt under en dansk chaufförslön enligt de överenskommelser som gäller.

Nu är det alltså avgjort att facket förlorade den här matchen mot Kim Johansen Transport Group A/S i den danska Arbejdsretten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078