23948sdkhjf

Fängelsedom mot David Strid står fast

David Strids avvisningsyrkande i hovrätten avslås och han den tidigare Skaraslätten vd:n döms till fängelse i tre år och sex månader.
Näringsförbud för David Strid bestämdes till sju år från dagen för tingsrättens dom 2012.

David Strid, tidigare vd för Skaraslätten Transport, överklagade tingsrättens dom och yrkade att hovrätten skulle avvisa åtalet. Han yrkade i andra hand att åtalet skulle ogillas av hovrätten och att förordnandet av näringsförbud skulle upphävas. I annat fall yrkade han att påföljden skulle mildras och tiden för näringsförbud kortas.

Hovrätten i Västra Sverige gör bedömningen att David Strid inte kan frias med hänvisning till de grundläggande rättigheterna om att en och samma person har rätt att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott (ne bis in idem).

”Som åklagaren har anfört beträffande åtalet för grovt bokföringsbrott alternativt försvårande av skattekontroll, grovt brott, är innebörden av Högsta domstolens avgörande att förbudet mot dubbla förfaranden normalt inte hindrar lagföring av bokföringsbrott av det skälet att skattetillägg har tagits ut. Redan av den bedömning som hovrätten har gjort i fråga om åtalet för skattebrott följer att det inte heller föreligger något hinder mot att pröva åtalet för grovt bokföringsbrott alternativt försvårande av skattekontroll, grovt brott. David Strids avvisningsyrkande ska således lämnas utan bifall”, skriver domstolen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064