23948sdkhjf

P3-alliansen får grönt ljus i USA

Den federala maritima kommissionen i USA – FMC (Federal Maritime Commission) – ger klartecken för P3-alliansen som bildats av danska Maersk Line, schweiziska Mediterranean Shipping Company (MSC) och franska CMA CGM.
Transport & Logistik iDag/Transportnet har tidigare rapporterat dels om bildandet av P3-alliansen, dels om att FMC till en början hade invändningar mot alliansen. I december 2013 begärde FMC in kompletterande information från P3-alliansens parter och det är denna kompletterande information som delvis ligger till grund för godkännandet.

FMC:s klartecken träder i kraft i dag måndag, den 24 mars, och kommer att tillåta alliansen att trafikera rutter mellan USA och Asien, norra Europa och medelhavsområdet.

FMC är av uppfattningen att samarbetet i alliansen i nuläget varken kommer att påverka konkurrensen negativt eller att leda till ökade transportkostnader.

FMC kommer dock med en brasklapp om att det i framtiden kan uppstå omständigheter som kan leda till att aktörerna inom P3 kan komma att reducera sin trafik eller att höja fraktraterna. Om något sådant inträffar så kommer FMC att ompröva om man kommer att fortsätta tillåta alliansen att trafikera USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062