Byggstrejk hotar transportbranschen
Fackförbundet Byggnads lade ett omfattande strejkvarsel förra veckan. Transportbranschen hör till den del av näringslivet som skulle drabbas hårt av en sådan strejk.
Strejkvarslet som Byggnadsarbetareförbundet har lagt omfattar över 200 arbetsplatser, och handlar bland annat om att facket vill ha till ett huvudentreprenöransvar med solidaransvar i kollektivavtalet. Sveriges Byggindustrier menar att kravet strider mot både EU-rätt och svensk konkurrenslag.
– Transportbranschen kommer att drabbas ganska kännbart av en byggstrejk, säger Transportgruppens vd Peter Jeppsson till Transport & Logistik iDag/Transportnet.
– Och det är inte bara grusbilar och den typen av transporter som finns ute på byggarbetsplatserna som kommer att drabbas. En strejk skulle slå mot många transportföretag, som helt enkelt inte skulle kunna utföra sitt arbete.
Byggnads strejkvarsel är lagt i tre etapper som träder i kraft den 1 april, den 8 april samt den 15 april. Medlingsinstitutet har kontaktats för att försöka få tillbaka parterna till förhandlingsbordet.
Peter Jeppsson är kritisk till fackförbundets strejkvarsel och konstaterar att Byggnads grundkrav varken är förenliga med svensk eller EU-lag.
– Situationen är ordentligt tillspetsad. För att beskriva de problem som man vill lösa i byggbranschen har bland annat statistik från 60-talet använts, för att få det att se värre ut än vad det är, hävdar han.