23948sdkhjf

DSV:s ordförande avfärdar social dumping

DSV-koncernens styrelseordförande Kurt Larsen avfärdar med bestämdhet att den danskbaserade transport- och logistikjätten tillämpar social dumping genom att använda östeuropeiska åkerier som använder lågavlönade lastbilsförare.
Det var den 17 mars som DSV:s styrelseordförande i danska Ekstra Bladets tv-kanal debatterade i ämnet mot företrädare för det danska fackförbundet 3F.

Under debatten hänvisade 3F bland annat till en svensk dokumentärfilm, där det enligt det danska speditörsförbundet Danske Speditörer på inget sätt framgår vilka anställningsförhållanden de östeuropeiska förare som intervjuats i filmen lyder under hos sina utländska arbetsgivare. Enligt Danske Speditörer framgår heller inte orsaken till att förarna tillbringat mycket lång tid i Sverige.

Danske Speditörer framhåller att man inom organisationen av det skälet är glada över att DSV:s styrelseordförande Kurt Larsen under TV-debatten kunde avvisa att motsvarande förhållanden gäller för de underleverantörer/östeuropeiska åkerier som används av danska speditionsbolag.

Danske Speditörer konstaterar att det danska fackförbundet 3F återigen inte lyckats presentera tillräckligt med bevis för att kunna fastställa att det pågår olaglig cabotagetrafik i Danmark i någon större omfattning. Danske Speditörer är dessutom frågande till varför 3F inte har presenterat den rapport, baserad på inrapportering via en app, om utländska lastbilar i Danmark, som enligt 3F:s ursprungsplaner skulle ha presenterats i januari i år.

Danske Speditörer spekulerar i om den försenade presentationen av rapporten kan bero på att det statistiska materialet visar att den olagliga cabotagetrafiken i Danmark nästan är obefintlig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063